Rekordmånga studenter fuskar

Fler studenter än någonsin avstängda.


Förra året ökade antalet studenter som stängdes av från universitet och högskolor på grund av fusk med nästan 30 procent. Alla landets statliga universitet och högskolor samt tre lärosäten med enskild huvudman ingår i undersökningen. Den visar att 398 studenter stängdes av i fjol, vilket kan jämföras med 310 avstängningar 2007.

"Dels kan det bero på att vi är bättre på att avslöja fusk, vi har ökat användningen av olika dataprogram för att avslöja kopiering från nätet. Men sedan kan fusket också ha ökat", säger Mille Millnert, rektor på Linköpings universitet, till Sveriges Radio Östergötland som gjort undersökningen.

Vid Linköpings universitet fördubblades avstängningarna mellan 2007 och 2008 — från 13 till 26 studenter. Vid Uppsala universitet var ökningen nästan lika stor: universitetet utdömde 17 avstängningar i fjol mot nio avstängningar året innan.

Men det är ändå Sveriges största tekniska högskola, KTH( Kungliga tekniska högskolan), som har länge jobbat med att höja sin status internationellt som är värst. KTH:s disciplinnämnd stängde av 32 studenter i fjol — mot nio året innan. Detta kan ha sin förklaring i att det studerar 18 000 studenter på KTH, vilket leder till mer fusk och fler som blir avstängda.

Det vanligaste fusket är plagiering från Internet utan källhänvisning. Det är också vanligt med otillåtet samarbete mellan studenter samt den gamla klassikern med fusklappar.

De som inte hänger med i trenden är högskolan i Borås, där antal avstängningar har minskat sedan förra året med mer än hälften. Även högskolorna i Gävle och Gotland har haft färre avstängda studenter under 2008.

Något mer ovanligt är Kungliga musikhögskolan och Operahögskolans disciplinnämnder inte sammanträtt på över tio år. Tidigare har många fler män än kvinnor fått disciplinstraff, trots att kvinnorna är i klar majoritet bland studenterna, skriver Dagens Industri.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!