Stockholm

Svenskarnas favoritsyssla på semestern: Sommarmord

Pappan begärs häktad för mordet på sin sjuårige son.
1 av 5
Pappan begärs häktad för mordet på sin sjuårige son. Foto: Mikael Lundgren / SCANPIX
"Vila i frid vår ängel" - minnesgruppen till den mördade 18-åringen.
2 av 5
"Vila i frid vår ängel" - minnesgruppen till den mördade 18-åringen. Foto: Privat
Geväret mannen sköts med används för att skjuta älg.
3 av 5
Geväret mannen sköts med används för att skjuta älg. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
En 33-årig man ringde på torsdagseftermiddagen till polisen i Västra Götaland och uppgav att han hade tagit livet av en person. Polisen spärrade av ett skogsområde på Hisingen och sökte efter en kropp. Den mördade kvinnan visade sig vara den misstänktes m
4 av 5
En 33-årig man ringde på torsdagseftermiddagen till polisen i Västra Götaland och uppgav att han hade tagit livet av en person. Polisen spärrade av ett skogsområde på Hisingen och sökte efter en kropp. Den mördade kvinnan visade sig vara den misstänktes m. Foto: Thomas Johansson/Scanpix
18-årige Reber Sharif hedras av flera hundra personer dagen efter att en 29-årig knivman högg ner honom på en fotbollsplan i Hässelby.
5 av 5
18-årige Reber Sharif hedras av flera hundra personer dagen efter att en 29-årig knivman högg ner honom på en fotbollsplan i Hässelby. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Nyheter24 gör en tillbakablick på sommarens fem stora mordutredningar.


Läs mer

Har du varit ledig och struntat i att läsa nyheterna under semestern? Då är det därför du känner att du inte riktigt hänger med när grannen pratar om det och det andra mordet. Du kan vara lugn. Nyheter24 resumérar de mest uppmärksammade morden åt dig och frågar polisen vad som händer nu.

"Jag har dödat"

För lite mindre än en vecka sedan den 14 juli ringer en 33-årig man till polisen i Göteborg och säger "Jag har dödat". En patrull skickas till Hisingen där mannen påstår att han har dumpat kroppen ute i skogen. Tillsammans går de ut i skogen där 33-åringen visar en kvinnokropp. Kvinnan identifieras som den misstänkte gärningsmannens mor. Mannen häktas sedan misstänkt för mordet. 33-åringen ska ha sagt att han har strypt mamman.

– När han ringde till polisen sa han att han hade strypt henne. Just nu mår han så psyktiskt dåligt att han ligger på sjukhus och polisen har inte kunnat förhöra honom ännu, säger Claes Östlund, advokat till 33-åringen.

Den döde mannen i villaidyllen

Ett av sommarens första mord får stort genomslag då villaidyllen Älvsjö skakas av att en 27-årig man hittas död bakom ett träd. Offret identifieras och polisen konstateras att det är samme man som har försvunnit från under midsommarhelgens firande.

– Jag pratade faktiskt med utredaren igår och vi väntar fortfarande på att den tekniska undersökning ska bli klar. Vi har en bra huvudhypotes men för att den ska verka fullt ut måste vi få stöd från SKL:s (Statens kriminaltekniska laboratorium red. anm.) analyser, säger Karin Solberg inspektör Söderortspolisen till Nyheter24.

Pappa högg sin sjuårige son

Sommarens kanske mest tragiska familjeöde hittar vi i Umeå. Tidigt en söndagsmorgon den 10 juli mördas en sjuårig pojke i hemmet. Pappan erkänner vållande till annans död och grov misshandel men förnekar uppsåtligt dödande.

– Det har inte varit avsiktligt. Han skulle inte avlida, sa pappans advokat Jonas Wiklund, till Nyheter24.

Fotbollsmordet i Hässelby

På kvällen den 11 juli spelar tio killar fotboll på en plan i Hässelby väster om Stockholm när en knivman helt plötsligt går till attack. 18-årige Reber Sharif huggs ner av en den 29-årige mannen och avlider av skadorna. Två dagar senare häktas han i Solna Tingsrätt misstänkt för dråp. Flera personern blir vittnen till händelsen och dagen efter hålls en minnestund där ett hundratal hässelbybor deltar.

"Självmordet" i Filipstad

Den 11 juli klockan 05:12 får polisen in ett samtal från en 43-årig kvinna som uppger att hennes man har begått självmord i hemmet med sitt jaktgevär. Men när polisen kommer till adressen tar storyn en helt ny vändning och misstankarna riktas genast mot hustrun. Den 48-årige mannen kan omöjligt ha skjutit sig själv med tanke på kroppens och vapnets placering på brottsplatsen anser polisen. Kvinnan häktas den 14 juli på sannolika skäl misstänkt för mord.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.