Annie Johannsson måste vända trenden om hon ska nå målet på 20 procent i valet 2022. För att klara det måste hon få 327 nya väljare per dag.
1 av 3
Annie Johannsson måste vända trenden om hon ska nå målet på 20 procent i valet 2022. För att klara det måste hon få 327 nya väljare per dag. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Maud Olofsson har lämnat partiledarposten. Enligt de nya siffrorna har hon tappat 71 väljare per dag.
2 av 3
Maud Olofsson har lämnat partiledarposten. Enligt de nya siffrorna har hon tappat 71 väljare per dag. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Grafen är ingen rolig syn för de som röstar på centerpartiet.
3 av 3
Grafen är ingen rolig syn för de som röstar på centerpartiet. - Foto: Alliansfritt Sverige

Centerpartiet tappar 71 väljare - varje dag

Nya siffror visar att Centerpartiet tappar 71 väljare per dag och är på väg mot fyraprocentsspärren.


STOCKHOLM. 2006 hade Maud Olofsson som mål att nå 16 procent i valet. När opinionsundersökningarna inte gick med Centerpartiet justerades målet ned till tio procent. Men även det missades och centern fick 6,6 procent i valet.

Och nu visar nya siffror framtagna av antiborgerliga Alliansfritt Sverige att partiet tappar 71 väljare per dag. Inom centerpartiet lägger man nu upp planen för hur man ska vända trenden.

– Vi har fem olika förnyelseområden som vi kommer presentera inför partistämman i Åre den 20-25 september. Vi har en hemläxa att göra så att vi blir relevanta igen, säger Centerpartiets gruppledare Roger Tiefensee, till Nyheter24.

Sedan Maud Olofsson meddelat sin förestående avgång har tre nya partiledarkandidater vuxit fram. Annie Johansson är en av dem och när hon har uttalat sig om partiets nya mål har hon sagt att partiet ska få 20 procent i valet 2022.

Det betyder att partiet måste få ungefär 11 procent vid valet 2014 och 15 procent vid valet 2018.

I grafen som har tagit fram visas en sammanfattning av samtliga opinionsundersökningar sedan valet 2006. En röd linje i grafen visar att trenden helt klart är på nedgång. Om den fortsätter neråt kommer partitet att vara under fyra procentspärren i februari eller mars 2013 - ett och ett halvt år innan valet.

Men gruppledaren Roger Tiefensee är inte orolig. Han tror att det är fullt möjligt att nå Annie Johanssons mål på 20 procent 2022

– Det spelar ingen roll om det blir Annie eller om det blir Anna-Karin Hatt (it- och regionsminister red. anm.) Jag tror att det är hela partiet som måste göra det här tillsammans.

Om Centerpartiet ska uppnå sina mål till 2022 behövs ett rejält trendbrott. I stället för att tappa 71 väljare per dag behöver de vinna 327 stycken dagligen för att nå målet.

Vilka ska ni sno väljare av?

– Vi ska sno väljare från framförallt Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Miljöpartiet har ändrat mycket i sin profil den senaste och de har blivit attraktiva och relevanta som vi var 2006, säger Roger Tiefensee, till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!