Jimmie Åkesson är förbannad på sina partikamrater.
1 av 3
Jimmie Åkesson är förbannad på sina partikamrater. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
SD-toppen Richard Jomshof skyllder Breiviks terrordåd på mångkulturen.
2 av 3
SD-toppen Richard Jomshof skyllder Breiviks terrordåd på mångkulturen. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX
Martin Kinnunen tycker att Richard Jomshofs uttalande är taget ur sitt sammanhang.
3 av 3
Martin Kinnunen tycker att Richard Jomshofs uttalande är taget ur sitt sammanhang. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Jomshof skyller också terrorn på mångkultur

Riskdagsmannen och SD-toppen Richard Jomshof skyllde precis som hårt kritiserade Erik Helllsborn terrordåden Anders Behring Breivik utförde på mångkulturen.


Jimmie Åkessons kommentar

På Sverigedemokraternas hemsida förklarar Jimmie Åkesson att han känner ilska över terrordåden i Norge. Och första gången ger han en känga till sina partikamrater:

"Dels är jag förbannad på att det finns debattörer, till och med enstaka partivänner, som inte förstår att hantera den här situationen med största respekt och empati för alla de drabbade. Som politisk företrädare uttrycker man sig inte spontant och ogenomtänkt i svåra situationer. Man söker inte de enkla förklaringarna. Man gör överhuvudtaget inte politik av en sådan här tragedi." - Jimmie Åkesson

Först försökte Kent Ekeroth. Sedan provade Erik Hellsborn. Men vid varje enskilt uttalande har SD-politiker tillrättatvisats av partiledaren Jimmie Åkesson när de försökt göra mångkulturkritisk politik av terrordåden i Norge.

Fram tills Blekingekompisen, partistyrelse- och riksdagsledamoten Richard Jomshof uttalade sig på samma sätt. Då tystnar partiledaren.

"En viktig förklaring till det som hänt är det mångkulturella samhället där grupper ställs mot grupper". Så ska Jomshof ha svarat när Blekinge Läns Tidning bad politiska företrädare att kommentera terrordåden i Norge.

Uttalandet har exakt samma andemening som den nu tillrättavisade Erik Hellsborns.

Tidigare har Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen vägrat att kommentera Richard Jomshof uttalande och hänvisat till att han inte läst det. Trots att Kinnunen fått citatet uppläst för sig av BLT:s reporter har han fortfarande valt att inte ge någon kommentar.

Har du läst Richard Jomshofs uttalande?

– Ja, jag har läst det. Det här är taget ur sitt sammanhang då han har fört ett längre reseonemang om de bakomliggande orsakerna. Det går inte att jämföra med Erik Hellsborns blogginlägg, säger Martin Kinnunen, till Nyheter24.

Kommer Erik Hellsborn få någon form av varning som andra SD-politiker tidigare har fått?

– Det kan jag inte kommentera. Det är inget vi för ut i media utan det sköter vi internt.

Varför tror du att flera Sverigedemokrater har försökt göra politik på det här?

– Jag tror väl att om det är något parti som inte har gjort det då är det vårt parti. Jag har läst flera debattartiklar den här veckan där andra politiker har gjort det, säger Martin Kinnunen.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.