Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jomshof skyller också terrorn på mångkultur

- 28/07/2011, 17:59 -
Jimmie Åkesson är förbannad på sina partikamrater.
1 av 3

Jimmie Åkesson är förbannad på sina partikamrater.

Claudio Bresciani / SCANPIX

SD-toppen Richard Jomshof skyllder Breiviks terrordåd på mångkulturen.
2 av 3

SD-toppen Richard Jomshof skyllder Breiviks terrordåd på mångkulturen.

Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Martin Kinnunen tycker att Richard Jomshofs uttalande är taget ur sitt sammanhang.
3 av 3

Martin Kinnunen tycker att Richard Jomshofs uttalande är taget ur sitt sammanhang.

LEIF R JANSSON / SCANPIX

Riskdagsmannen och SD-toppen Richard Jomshof skyllde precis som hårt kritiserade Erik Helllsborn terrordåden Anders Behring Breivik utförde på mångkulturen.

Först försökte Kent Ekeroth. Sedan provade Erik Hellsborn. Men vid varje enskilt uttalande har SD-politiker tillrättatvisats av partiledaren Jimmie Åkesson när de försökt göra mångkulturkritisk politik av terrordåden i Norge.

Fram tills Blekingekompisen, partistyrelse- och riksdagsledamoten Richard Jomshof uttalade sig på samma sätt. Då tystnar partiledaren.

"En viktig förklaring till det som hänt är det mångkulturella samhället där grupper ställs mot grupper". Så ska Jomshof ha svarat när Blekinge Läns Tidning bad politiska företrädare att kommentera terrordåden i Norge.

Uttalandet har exakt samma andemening som den nu tillrättavisade Erik Hellsborns.

Tidigare har Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen vägrat att kommentera Richard Jomshof uttalande och hänvisat till att han inte läst det. Trots att Kinnunen fått citatet uppläst för sig av BLT:s reporter har han fortfarande valt att inte ge någon kommentar.

Har du läst Richard Jomshofs uttalande?

– Ja, jag har läst det. Det här är taget ur sitt sammanhang då han har fört ett längre reseonemang om de bakomliggande orsakerna. Det går inte att jämföra med Erik Hellsborns blogginlägg, säger Martin Kinnunen, till Nyheter24.

Kommer Erik Hellsborn få någon form av varning som andra SD-politiker tidigare har fått?

– Det kan jag inte kommentera. Det är inget vi för ut i media utan det sköter vi internt.

Varför tror du att flera Sverigedemokrater har försökt göra politik på det här?

– Jag tror väl att om det är något parti som inte har gjort det då är det vårt parti. Jag har läst flera debattartiklar den här veckan där andra politiker har gjort det, säger Martin Kinnunen.