Stefan Lindborg, förbundsordförande för ung vänster talade innan partiledare Lars Ohlys tal i Almedalen
Stefan Lindborg, förbundsordförande för ung vänster talade innan partiledare Lars Ohlys tal i Almedalen - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Ung vänster höjer säkerheten på läger

Terrordåden i Norge har satt sina spår. Ung vänster skärper säkerhetskraven på sommarläger.


Lägret

Från ung vänsters hemsida:

Nu på måndag 1 augusti börjar Ung Vänsters årliga sommarläger. Under fem dagar kommer Ung Vänster-medlemmar och vänsterintresserade ungdomar från hela landet att samlas utanför Åmål för att sola, bada, diskutera politik och lyssna på föredrag. Sommarlägret har ett späckat program med alltifrån buggkurs och fotoworkshop till spännande föredrag om aktuella politiska frågor. På lägret lanseras också Ung Vänsters kampanj mot vinstslöseriet i skolan.

När ung vänster drar igång sitt fem dagar långa sommarläger utanför Åmål på måndag är säkerheten hög. Efter händelserna på Utöya skärper man nu rutinerna kring säkerheten för deltagarna.

– Vi ökar säkerheten på olika sätt, dels genom att försöka hålla deltagarna lugna och få de att känna sig så trygga som möjligt. Men också genom att visa hänsyn till att det kan bli en annan stämning på lägret, säger Hanna Cederin, förbundssekreterare.

Sedan tidigare har ung vänster, som tidigare blivit utsatta för attacker i mindre skala, säkerhetsrutiner. Dessa består bland annat i att nattvakter patrullerar området där deltagarna vistas. En jourtelefon finns också till hands som alltid är bemannad.

– Men nu skärper vi upp det och kommer att prata mer om att man behöver hålla ihop och hålla sig inom området. Bara en sådan sak som att säga till när man går ifrån är viktig.

Hur gör man för att deltagarna ska känna sig trygga?

– Det är förstås en svår balansgång, för man vill ju inte stressa upp folk heller. Men det handlar ju bara om att visa att man är noggrann och att vi tar det som hänt på Utöya på allvar, säger Hanna Cederin.

/
Hot
/
/
/
Mal
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.