Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ung vänster höjer säkerheten på läger

- 30/07/2011, 15:09 -
Stefan Lindborg, förbundsordförande för ung vänster talade innan partiledare Lars Ohlys tal i Almedalen

Stefan Lindborg, förbundsordförande för ung vänster talade innan partiledare Lars Ohlys tal i Almedalen

Janerik Henriksson / SCANPIX

Terrordåden i Norge har satt sina spår. Ung vänster skärper säkerhetskraven på sommarläger.

När ung vänster drar igång sitt fem dagar långa sommarläger utanför Åmål på måndag är säkerheten hög. Efter händelserna på Utöya skärper man nu rutinerna kring säkerheten för deltagarna.

– Vi ökar säkerheten på olika sätt, dels genom att försöka hålla deltagarna lugna och få de att känna sig så trygga som möjligt. Men också genom att visa hänsyn till att det kan bli en annan stämning på lägret, säger Hanna Cederin, förbundssekreterare.

Sedan tidigare har ung vänster, som tidigare blivit utsatta för attacker i mindre skala, säkerhetsrutiner. Dessa består bland annat i att nattvakter patrullerar området där deltagarna vistas. En jourtelefon finns också till hands som alltid är bemannad.

– Men nu skärper vi upp det och kommer att prata mer om att man behöver hålla ihop och hålla sig inom området. Bara en sådan sak som att säga till när man går ifrån är viktig.

Hur gör man för att deltagarna ska känna sig trygga?

– Det är förstås en svår balansgång, för man vill ju inte stressa upp folk heller. Men det handlar ju bara om att visa att man är noggrann och att vi tar det som hänt på Utöya på allvar, säger Hanna Cederin.