Måndag 2 Aug
Stockholm

Facebook: "Anonymiteten på nätet måste försvinna"

Om Randi Zuckerberg får sin vilja igenom kommer nätanonymiteten inte längre gälla.
1 av 2
Om Randi Zuckerberg får sin vilja igenom kommer nätanonymiteten inte längre gälla. Foto: Virginia Mayo / AP / SCANPIX
Nyheter24:s internetbloggare Jack Werner tror att Facebooks ställningstagande kan öppna upp för konkurrenter.
2 av 2
Nyheter24:s internetbloggare Jack Werner tror att Facebooks ställningstagande kan öppna upp för konkurrenter. Foto: Nyheter24

- Folk uppför sig mycket bättre när de använder sina riktiga namn, säger Facebooks marknadschef.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Facebooks marknadschef Randi Zuckerberg, syster till grundaren Mark Zuckerberg, har gjort ett uttalande som många nätanvändare reagerat på.

Zuckerberg tar nämligen ställning mot den omdiskuterade nätanonymiteten. En anonymitet som marknadsdirektören vill avskaffa.

- Anonymiteten på nätet måste försvinna. Jag tycker att folket gömmer sig bakom anonymiteten och att de känner att de kan göra vad som helst bakom stängda dörrar, sa marknadsansvariga Zuckerberg.

"Anonymiteten är som en försäkring"

Nyheter24 har pratat med journalisten och bloggaren Sofia Mirjamsdotter som även föreläser och konsultar om sociala medier.

- Jag har svårt att se hur ett sådant förbud skulle efterlevas i praktiken, men gissningsvis skulle nivån på nätdebatten höjas något, samtidigt som vi skulle gå miste om en hel del intressant information som folk skriver i skydd av anonymiteten.

Hon berättar också att hon inte är förvånad över Facebooks ställningstagande.

- Det ligger givetvis i Facebooks intresse att ha koll på sina egna användare och skärpa tonen. Inte så konstigt tycker jag, säger Mirjamsdotter till Nyheter24.

Även Jack Werner, Nyheter24:s internetbloggare, understryker att en eventuell avskaffning av nätanonymiteten skulle vara svåruppnådd.

- Anonymiteten är som en försäkring, det är först då det oväntade inträffar som man inser hur stor nytta man har av den. I länder som de nordafrikanska, de i mellanöstern och i Kina kan nyttan av att få uttala sig ärligt och rakt om sitt lands nackdelar, utan risken att bli straffad för det, inte överskattas.

- Det finns - och kommer alltid finnas - platser och aktörer som arbetar för större möjligheter till anonymitet online, berättar Werner för Nyheter24.

Kan öppna upp för konkurrenter

Det är inte bara Randi Zuckerbergs som vill avskaffa internetanonymiteten. Även Facebooks grundare, Mark Zuckerberg, har citerats med liknande budskap: "Privatlivets ålder är över".

Samtidigt menar omdiskuterade Wikileaks-grundaren Julian Assange att Facebook är en spionmaskin i den amerikanska regeringens tjänst. En tjänst som fungerar som en av världens mest omfattande databaser av människor.

Jack Werner tycker däremot att det är bra att Facebook lägger korten på bordet.

- Om de introducerar för många krav som allmänheten ogillar kommer de förlora marknad gentemot sina konkurrenter. Det positiva är väl att Facebook på detta sätt ännu tydligare visar vilken sorts mötesplats just de vill vara, vilket gör möjligheten större för konkurrenter att inta en välbehövlig motsatt nisch, förklarar Werner.

"Nätet - en spegling av vår egen tillvaro"

Sofia Mirjamsdotter hoppas att nätanonymiteten aldrig kommer att avskaffas. Samtidigt ser hon även vissa positiva fördelar med Randi Zuckerbergs uttalande.

- Jag hoppas att den alltid kommer att finnas, men tycker ändå att det är bra att trenden pekar mot att vi är mer oss själva och står för det vi gör och säger också på internet.

Internetfantasten Werner menar att internet är en förlängning, eller avspegling, av vår egna värld.

Det går av den anledningen inte att handskas med nätet på vilket sätt som helst - man måste vara varsam.

- Vi lever i en tid med stor tyngdpunkt på individen, där personen ofta får ta större plats än budskapet, och nätet med dess effekt att en ensam person utan mycket möjligheter att höras kan få fram ett stort och viktigt budskap - utan att behöva riskera saker - är en betydelsefull motvikt

- Nätet är ingen värld i sig, avskuren från vår riktiga: det är en spegling av vår egen tillvaro, och måste hanteras som sådan, avslutar Jack Werner för Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela