Riksdagsledamoten, Kent Ekeroth, är huvudarrangören bakom SD:s konferens om "islam och islamisering".
1 av 3
Riksdagsledamoten, Kent Ekeroth, är huvudarrangören bakom SD:s konferens om "islam och islamisering". - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Mikael Valtersson, SD:s riksdagskanslichef, ska eventet ha "varit planerad som en SD-konferens".
2 av 3
Mikael Valtersson, SD:s riksdagskanslichef, ska eventet ha "varit planerad som en SD-konferens". - Foto: stockholmsstad.sverigedemokraterna.se
Pressansvarige Martin Kinnunen hävdar att Ekeroth handlat på eget bevåg. Men när Nyheter24 talar med. . .
3 av 3
Pressansvarige Martin Kinnunen hävdar att Ekeroth handlat på eget bevåg. Men när Nyheter24 talar med. . . - Foto: LEIF R JANSSON / AP /SCANPIX

Tydlig SD-splittring om islamiseringskonferensen

"Det var ett eget initativ från honom", säger SD.


STOCKHOLM. Det var i januari tidigare i år som sverigedemokraterna bokade andrakammarsalen för att genomföra en "konferens om islam och islamisering" under hösten 2011.

Nu har det däremot blivit ändrade planer och konferensen har ställts in, vilket Makthavare.se kunde avslöja på måndagen.

Enligt Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen, har det dock aldrig funnits planer på en islamiseringskonferens.

- Det har aldrig beslutats om att genomföra en konferens, det har bara bokats en lokal, säger partiets pressinformatör till Nyheter24.

Skyller på Ekeroth

I stället skyller SD på riksdagsledamoten Kent Ekeroth som uppges tagit initiativet till mötet - utan ledningens vetskap.

Men är inte en sådan konferens en ganska stor grej som partiet bör känna till?

- En konferens - ja, men vi hade ingen vetskap om att en sån konferens skulle hållas. Utan det var ett eget initiativ från honom, säger Kinnunen.

Har du något telefonnummer till Kent Ekeroth eller Mikael Valtersson som bokat lokalen?

- Nej det har jag inte. Jag är ute så det går inte.

Ingen i hela SD som kan hänvisa mig till någon som har ett nummer?

- Nej, svarar han kort innan samtalet avslutas, till Nyheter24.

Olika uppfattningar inom partiet

Efter ytterligare samtal med andra personer inom partiet får Nyheter24 till slut fram numret till SD:s riksdagskanslichef, Mikael Valtersson, som avbokat lokalen.

Enligt honom finns det dock fortfarande planer på att genomföra konferensen. Valtersson bekräftar även att islamiseringsmötet skulle arrangeras av hela partiet - inte bara av Ekeroth.

- Den var ju planerad som en SD-konferens men det var Ekeroth som var huvudarrangör.

- Inbjudningar skulle skickas ut via partiet, berättar han.

"Förvånar mig inte det minsta"

Nyheter24 har pratat med Adam Cwejman, ordförande för Folkpartiets Ungdomsparti (LUF), som inte är förvånad över SD-mötet.

- Det förvånar inte det minsta. SD väver en konspiratorisk väv kring det enligt dem förestående maktövertagandet i Europa. Det är de inte ensamma om att göra, inspirationen kommer från den muslimhatande eurabialitteraturen.

Vilket ansvar har partierna gällande retoriken kring invandrarpolitik och integration?

- Det beror på vad man menar med ansvar och över vad. Som i alla ämnen, inte bara i vad gäller frågor som rör invandring och integrationspolitik, har alla partier ett ansvar att vara sakliga, ärliga och tydliga, säger Cwejman, till Nyheter24.

"Alltid personer som kan missförstå"

Riksdagskanslichefen, Mikael Valtersson, hävdar att beslutet om att avboka konferensen inte tagits efter tragedierna i Norge.

- Jag tror självklart att det är viktigt att använda ett bra språkbruk. Det finns alltid personer som kan uttrycka sig så att folk missförstår.

- Men beslutet togs runt Almedalsveckan och avbokningen har inte lämnats in förrän nu med tanke på att jag haft semester.

Varför ställdes konferensen in den här gången?

Det berodde på att man inte fått in de föreläsare som önskats och att det helt enkelt inte har passat nu.

När planerar ni att hålla konferensen?

- Just nu finns det inga bestämda datum men vad jag har hört så finns ambitionerna kvar att genomföra en konferens, avslutar Valtersson för Nyheter24.

Kent Ekeroth har sökts för en kommentar utan framgång.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.