- Foto: Tobias Lundgren / SCANPIX

I dag inleds rättegången mot Ola Lindholm

Under måndagen inleds rättegången mot den forne programledaren och chefredaktören Ola Lindholm, 40. Han misstänks ha tagit kokain men nekar själv till anklagelserna.


Detta har hänt

Söndagen den 10 april besökte Ola Lindholm en fotbollsmatch mellan AIK och Mjällby Råsunda. Han lämnade matchen tidigt och konfronterades på väg hem av två poliser. De misstänkte att barnprogramledaren var narkotikapåverkad och bad honom därför avge urinprov.

Ola Lindholm lämnar inga kommentarer, förutom i ett mejl till Expressen där han hävdar sin oskuld.

På onsdagen den 4 maj kom provsvaren som bevisade att Ola Lindholm hade tagit kokain. Han påstår att han är oskyldig.

På måndagen den 12 september fäldes han för knarkbrott i Solna tingsrätt.

"Nu tror hela Sverige att Ola snortar kola på Apberget i Wild Kids. Det var ju jävligt lyckat", skriver Nyheter24:s nöjesreporter Elias Giertz HÄR.

STOCKHOLM. Den var den 10 april i år som Ola Lindholm begav sig till Råsunda för se AIK-Mjällby. Efter matchen blev han stoppad av polis som misstänkte att han var narkotikapåverkad. Ett urinprov togs i en närliggande trappuppgång och visade spår av kokain.

Efter att uppgifterna nått media tog ett stort mediepådrag vid. Lindholm själv har hela tiden nekat till att han skulle ha tagit kokain. I ett blogginlägg, som svar på medias rapporteringar, skrev han bland annat:

"Mitt rikskända kissprov kom tillbaka negativt för kokain, men positivt i små mängder för något som heter bensoylekgonin. Det indikerar att jag har haft kokain i kroppen. Det var chockerande att få det bekedet när man sitter och väntar på ett helt rent testresultat. Jag har under den tid som förflutit aldrig tvivlat på det. Efter ett sådant besked behöver man utreda vad som faktiskt hänt. Det har jag gjort. Och jag har helt rent samvete".

Fick sparken av SVT

En stor debatt raserade kring Lindholm, som var chefredaktör för ungdomstidningen Kamratposten, ledde barnprogrammet Wild Kids på SVT samt var styrelseledamot i Bris, och han har efter det positiva kokaintestet fått lämna eller lämnat alla tre uppdragen. SVT:s beslut att sparka honom från Wild Kids tog särskilt hårt på honom.

"Speciellt ledsen blev jag när SVT ringde mig på fredagen och meddelade att vi skulle ta en paus. Jag har levererat och skapat några av SVT:s största, bästa och mest framgångsrika program för barn under tolv års tid, förklarar han", skriver han i blogginlägget.

Inför rättegången tror inte kammaråklagaren Zilla Hirsch att Lindholms chanser att bli friad är särskilt stora.

–  Mot bakgrund av de resultat som provsvaren visar, nämligen att hans urin innehåller metaboliten bensoylekgonin, anser jag att han har tagit kokain. När analysen ser ut som den gör i det här fallet brukar det bli fällande dom, säger kammaråklagare Zilla Hirsch till DN.

Ola Lindholm hade undvikit åtal om han valt att erkänna och acceptera ett strafföreläggande som, liksom en fällande dom, skulle innebära 30 dagsböter. Men han står fast vid sitt nekande.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.