Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I dag inleds rättegången mot Ola Lindholm

- 05/09/2011, 07:34 -

Tobias Lundgren / SCANPIX

Under måndagen inleds rättegången mot den forne programledaren och chefredaktören Ola Lindholm, 40. Han misstänks ha tagit kokain men nekar själv till anklagelserna.

STOCKHOLM. Den var den 10 april i år som Ola Lindholm begav sig till Råsunda för se AIK-Mjällby. Efter matchen blev han stoppad av polis som misstänkte att han var narkotikapåverkad. Ett urinprov togs i en närliggande trappuppgång och visade spår av kokain.

Efter att uppgifterna nått media tog ett stort mediepådrag vid. Lindholm själv har hela tiden nekat till att han skulle ha tagit kokain. I ett blogginlägg, som svar på medias rapporteringar, skrev han bland annat:

"Mitt rikskända kissprov kom tillbaka negativt för kokain, men positivt i små mängder för något som heter bensoylekgonin. Det indikerar att jag har haft kokain i kroppen. Det var chockerande att få det bekedet när man sitter och väntar på ett helt rent testresultat. Jag har under den tid som förflutit aldrig tvivlat på det. Efter ett sådant besked behöver man utreda vad som faktiskt hänt. Det har jag gjort. Och jag har helt rent samvete".

Fick sparken av SVT

En stor debatt raserade kring Lindholm, som var chefredaktör för ungdomstidningen Kamratposten, ledde barnprogrammet Wild Kids på SVT samt var styrelseledamot i Bris, och han har efter det positiva kokaintestet fått lämna eller lämnat alla tre uppdragen. SVT:s beslut att sparka honom från Wild Kids tog särskilt hårt på honom.

"Speciellt ledsen blev jag när SVT ringde mig på fredagen och meddelade att vi skulle ta en paus. Jag har levererat och skapat några av SVT:s största, bästa och mest framgångsrika program för barn under tolv års tid, förklarar han", skriver han i blogginlägget.

Inför rättegången tror inte kammaråklagaren Zilla Hirsch att Lindholms chanser att bli friad är särskilt stora.

–  Mot bakgrund av de resultat som provsvaren visar, nämligen att hans urin innehåller metaboliten bensoylekgonin, anser jag att han har tagit kokain. När analysen ser ut som den gör i det här fallet brukar det bli fällande dom, säger kammaråklagare Zilla Hirsch till DN.

Ola Lindholm hade undvikit åtal om han valt att erkänna och acceptera ett strafföreläggande som, liksom en fällande dom, skulle innebära 30 dagsböter. Men han står fast vid sitt nekande.