Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dement 90-åring utvisas - hotar hänga sig

90-åringen är både dement, svårt synskadad, har inga anhöriga kvar i hemlandet och har fått läkarintyg på att hon bör få stanna i Sverige.
1 av 2

90-åringen är både dement, svårt synskadad, har inga anhöriga kvar i hemlandet och har fått läkarintyg på att hon bör få stanna i Sverige.

Ramon Espinosa / AP / SCANPIX

Migrationsverket stod fast vid sitt tidigare beslut när en anmälan om 90-åriga Ganna Chyzhevska prövades av myndigheten.
2 av 2

Migrationsverket stod fast vid sitt tidigare beslut när en anmälan om 90-åriga Ganna Chyzhevska prövades av myndigheten.

Bertil Ericson / SCANPIX

Nyheter | 06/09/2011 07:49

Nu har Migrationsverket fattat ett beslut om dementa Ganna Chyzhevska. 90-åringen får inte stanna i Sverige.

STOCKHOLM. För ett par veckor sedan skrev Nyheter24 om den 90-åriga kvinna som prövades för att utvisas till Ukraina – trots att hon varit både dement, svårt synskadad, inte haft några anhöriga kvar i hemlandet och fått läkarintyg på att hon bör få stanna i Sverige.

Nu avslöjar ETC Stockholm att 90-åringen, Ganna Chyzhevska, trots allt kommer att utvisas. De skriver också att kvinnan sagt att hon vill ta självmord om hon utvisas.

– Hon fattar inte riktigt vad som händer. Men hon säger att hon kommer att hänga sig. Jag har jobb och en två månaders bebis här, men jag måste flytta med henne till Ukraina. Att sätta henne ensam på ett plan är som att knuffa ut henne från ett stup. Det kan jag inte göra, säger barnbarnet Anna Otto, till ETC Stockholm.

”Juridiskt sätt - enkelt”

Migrationsverkets rättschef, Mikael Ribbenvik, får inte kommentera enskilda ärenden - men berättar att reglerna var annorlunda innan 1997.

– Fram tills 1997 fanns möjligheten för äldre människor att ansluta till sina anhöriga. Och det är väldigt vanligt att föräldrarna kommer hit när de blir gamla efter att all familj gått bort i hemlandet, säger Ribbenvik till Nyheter24.

Hur fungerar undersökningar av sådana här fall?

– Det är olika beroende på vilken grund som finns. Vi gör ju undersökningen och sammanställer vad vi kommit fram till sen är det domstolen som har sista ordet. De fattar beslutet, säger han och fortsätter:

– Det är juridiskt väldigt enkelt eftersom vi måste följa lagen. Samtidigt som det rent mänskligt är väldigt svårt.

Hur ser ni på att 90-åringen sagt att hon ska hänga sig om hon utvisas?

– Jag varken får eller kan kommentera enskilda ärenden.

– Det finns ju ingen lista för vad som händer när vi tar olika beslut. Men det här beslutet har tagits utifrån den lag som finns och vill man ändra på det får man vända sig till politikerna, avslutar Mikael Ribbenvik, för Nyheter24.