1 av 10
- Foto: Maja Suslin / SCANPIX
2 av 10
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
3 av 10
- Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
4 av 10
- Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
5 av 10
- Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
6 av 10
- Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
7 av 10
- Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
8 av 10
- Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
9 av 10
- Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
10 av 10
- Foto: Adam Ihse / SCANPIX

Fem år med alliansen

Fem år har gått sedan valsegern den 17 september 2006. Nyheter24 ger dig ett bildspecial och tittar lite på alliansens framgångar och bakslag sen vinsten.


Alliansen

Allians för Sverige lanserades den 30 augusti 2004 genom att de fyra borgerliga partiledarna - Fredrik Reinfeldt, Lars Leijonborg, Maud Olofsson och Göran Hägglund - publicerade en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter och höll ett första möte hemma hos Maud Olofsson i Högfors. I debattartikeln skrev partiledarna:

"I dag möts vi för att fördjupa samarbetet mellan våra partier. Vi gör det efter att under en längre tid ha märkt en ökad trötthet i synen på den socialdemokratiska regeringen. En befolkning som gör sig redo att byta regering börjar söka efter alternativet. Vi vill vinna deras förtroende."

På lördagen är det precis fem år sedan alliansen vann, lite drygt två år efter att den formats i samband med att dåvarande partiledarna Fredrik Reinfeldt (M), Lars Leijonborg (FP), Göran Hägglund (KD) träffades hemma hos Maud Olofsson ( C) i Högfors. Samarbetet, som för många framstår som självklart i dag, dömdes tidigt ut av många bedömare och oppositionspolitiker som menade att olikheterna var för stora och att de inte skulle kunna enas.

- Och det är den största framgången - att man hållit ihop, det är smått unikt för en borgerlig regering. Under 1991 till 94 blev det ju regeringskris när Olof Johansson (C ) lämnade efter konflikten om Öresundsbron, säger statsvetaren Jenny Madestam till Nyheter24.

Inför valsegern 2006 utlovades bland annat slopad förmögenhetsskatt och stora skattesänkningar för de som har inkomst från arbete. Löften som alliansen levt upp till. Nyheter24:s bloggare, moderaten Martin Edgélius menar att detta också ska räknas till den viktigaste framgången för de fyra partierna sedan valsegern 2006.

- Det viktigaste torde vara de inkomstskattesänkningar som regeringen genomfört för landets yrkesarbetare. Även skattesänkningarna för landets pensionärer, avskaffandet, förändringen, av fastighetsskatten samt förändringarna i socialförsäkringssystemen har varit positiva, säger han till Nyheter24.

Och i skattefrågan – som varit en central del i alliansens strategi för att skapa jobb och tillväxt – har man kommit en bra bit. 2006 var det totala skattetrycket, enligt Ekonomifakta, 48,3 procent av BNP.  Fyra år senare var det nere på 45,5 procent av BNP, enligt samma källa.

 

FLER I ARBETE - MER ATT DELA PÅ

Valmanifestet inför valet 2006 hette ”Fler i arbete – mer att dela på” och rubriken har man i någon mån misslyckats med att leva upp till. Delvis på grund av finanskrisen, eurokris och skuldkris har löfter om lägre arbetslöshet blivit till högre.

Enligt SCB var andelen arbetslösa i juli i år uppe i 7,4 procent (andel arbetslösa som procent av arbetskraften). I september 2006 var andelen arbetslösa som procent av arbetskraften 6,7 procent – en siffra Fredrik Reinfeldt då klassade som massarbetslöshet. Inte heller löftet om att bekämpa ungdomsarbetslösheten – vilket man lovade 2006 – har infriats framgångsrikt.

- Där skyller man hela tiden på den internationella krisen, även om det råder delade meningar om det är förklaringen eller ej. Men hade vi inte haft de internationella kriserna hade väljarna dömt regeringen mycket hårdare för arbetslöshetssiffrorna, säger Jenny Madestam till Nyheter24.

Martin Edgélius menar dock att en annan skattefråga snarare är det som närmast kan klassas som ett misslyckande för alliansen.

- Att man inte lyckats eller har velat avskaffa värnskatten är väl kanske inte ett misslyckande men ett klart minus när man tittar tillbaka på de fem år som gått, säger han till Nyheter24.

Men att de som förvärvsarbetar helt klart fått betydande skattesänkningar oavsett om man tjänar mycket eller lite står klart. Enligt sajten jobbskatteavdrag.se får en person född 1980 som tjänar 18 000 kronor i måndagen behålla 1 498 kronor mer i månaden nu än innan alliansen tillträdde. För den som tjänar 30 000 kronor i månaden blir det 2 875 kronor mer i månaden efter skatt i dag än innan 2006. För den som tjänar 55 000 i månaden blir motsvarande siffra hela 4 478 kronor.

- Man har sjösatt sin politik med arbetslinjen som man gick till val på, att göra förändringar i sjukförsäkringssystemen och införa jobbskatteavdragen, att incitamenten har stärkts. De har genomfört sin politik, konstaterar Jenny Madestam.

 

"KRISTDEMOKRATERNA OCH CENTERPARTIET KVÄVS"

Alliansen har också jobbat mycket aktivt för att pressa ner statsskulden, ett agerande som fått mycket beröm världen över och som pekas ut som en av anledningarna till varför den svenska ekonomin klarat sig bättre än många andra när krisen kom. Samtidigt har regeringen fått hård kritik för att man minskat det statliga ägandet för mycket och till ett för lågt pris, inte minst när delar av Nordea såldes ut. Men statsskulden har man helt klart fått ner – från 45% av BNP 2006, till 39,8% procent av BNP 2010.

Andelen som behöver socialbidrag, eller ekonomiskt bistånd som det heter, blir dock fler. 2006 var det 392 466 personer som fick ekonomiskt bistånd på 8584 miljoner kronor. 2009 var motsvarande siffra 422 320.

Men alliansens största utmaning, enligt Jenny Madestam, är varken antalet socialbidragstagare eller om oppositionen har pigga förslag. I stället är det moderaternas framgångsrecept – att bli ensam agendasättare i svensk politik – som kan bli alliansregeringens värsta fiende framöver.

- Det som hotar är den interna spänningen - att alliansen är lika med Moderaterna och att de andra partierna far så illa av det. Kristdemokraterna och Centerpartiet håller på att dö av det här, de kvävs ihjäl.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.