Tisdag 3 Aug
Stockholm

KD-ledamot: "Oerhört politiskt korrekt med imam i Storkyrkan"

1 av 2
2 av 2

Kristdemokraten Annelie Enochsson ger Åkesson rätt men hennes partikamrater menar att SD-toppen är ute och cyklar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Riksmötets öppnande

Klockan 11.30 Musik på Mynttorget

Klockan 12.30 Interreligiös gudstjänst i Storkyrkan

Klockan 13.00 Sång och musik när entrén på Riksplan öppnar

Klockan 13.00 – 13.30 Gästerna anländer

Klockan 14.00 – 15.00 Ceremoni i plenisalen

På onsdagen skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel att han blir illa berörd av att en imam närvarar i Storkyrkan vid gudstjänsten inför riksdagens öppnande på torsdagen. Riksdagsledamoten Erik Almqvist (SD) går ännu längre och vägrar helt att närvara vid gudstjänsten.

Efter utspelet skrev Linus Bylund, pressekreterare för Jimmie Åkesson, på twitter att han fått ryggdunk från kristdemokrater efter Åkessons utspel. Och kristdemokratiska riksdagsledamoten Annelie Enochsson bekräftar att det finns ett motstånd mot imamens närvaro även inom KD.

- Jag beklagar att Åke Bonnier (domprost) har med en imam, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

- För mig är den kristna tron det vi byggt vårt Sverige på och SD ska inte ta patent på de åsikterna. den uppfattningen hade jag långt innan de kom in i riksdagen.

 

BONNIER OERHÖRT POLITISKT KORREKT

Enochsson berättar att hon protesterat mot imamens närvaro även tidigare och säger att domprost Åke Bonnier, som infört traditionen med en rabbin och imam närvarande vartannat år, är ”oerhört politiskt korrekt”.

- Åke Bonnier kunde låtit olika delar av det kristna trädet vara med, och roten i det kristna trädet är judendomen så det är naturligt att de är med. Koranen däremot är oss främmande, säger hon till Nyheter24.

Men även inom KD finns många som tycker imamens närvaro är av godo.

”Mkt bra sagt av Åke Bonnier: Vi lever i ett multikulturellt och multireligiöst samhälle och när riksmötet samlas är det naturligt att vi även kommer samman från flera olika religioner och har en gudstjänst tillsammans." skriver till exempel riksdagsledamoten Caroline Szybertwitter.

Och riksdagsledamoten Otto von Arnold (KD) menar att Åkessons utspel är ”anti-konstitutionellt”.

- Det är ett förkastligt utspel av Åkesson, han har inte fattat att vi har religionsfrihet i landet och det är synnerligen märkligt att han säger så, säger von Arnold till Nyheter24

Men det finns ju också personer inom ditt parti som tycker att imamens närvaro är ett problem.

- Det är möjligt att det finns andra åsikter inom KD men det får stå för dem, vi lever i ett multikulturellt samhälle och det är bra att man visar öppenhet. Vi har ju samma Gud om jag inte minns fel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela