Onsdag 28 Sep
Stockholm

Malmös granne - Sveriges sjätte farligaste stad

MFF:s mittback Pontus Jansson är uppväxt i Burlövs kommun.
1 av 2
MFF:s mittback Pontus Jansson är uppväxt i Burlövs kommun. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån
Förra året anmäldes 2 902 brott i Burlövs kommun.
2 av 2
Förra året anmäldes 2 902 brott i Burlövs kommun. Foto: SCANPIX

NYHETER24 REPORTAGE DEL1. Vilken är Sveriges farligaste stad? Här är listans överraskning.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Topp 10

Här presenteras den första delen av Sveriges tio farligaste städer. I den första kolumnen syns antalet anmälda brott. I den andra återfinns antal brott per 100 000 av medelfolk- av medelfolkmängden.

1. Stockholm  176 328    21 035
2. Hofors            1 970    20 088
3. Malmö          61 350    20 696
4. Göteborg      94 364    18 483
5. Sigtuna           7 477    18 879
6. Burlöv             2 902    17 477
7. Helsingborg 22 384     17 383
8. Landskrona     7 063    17 030
9. Fagersta          1 960    15 876
10. Västerås      20 933     15 328

Källa: BRÅ

 

Läs också de två tidigare artiklarna i Nyheter24:s kartläggning av de farligaste städerna i Sverige.  

DEL 1. "Malmös granne - sjätte farligast i Sverige"

DEL 2. Landskrona sticker ut

Rinkeby, Backa, Rosengård och Burlöv. Finn ett fel. De tre första områdena ligger i Sveriges tre största städer. Det är mer eller mindre kända för upplopp, bilbränder och skottlossning där arga och svikna ungdomar vill skapa ett eget samhälle inom "sitt" område.

Men Burlöv då?

– Det gäller verkligen att ta för sig här. När jag var yngre hängde jag i de lite mer kriminella kretsarna. Man bråkade med folk från Malmö och ville visa att man störst och bäst, säger Malmö FF:s mittback Pontus Jansson, som är uppvuxen i kommunen.

Nyheter24 har tittat på Brottsförebyggande rådets (BRÅ) kriminalstatistik från 2010 och det är här som den lilla kommunen med ungefär 17 500 invånare sticker ut. Burlöv ligger nämligen på plats nummer sex över Sveriges brottsligaste städer med 17 444 antal anmälda brott per 100 000 av medelfolk- av medelfolkmängden.

– Det är klart att det inte är bra för en kommun att ha höga brottssiffror, säger Bo Göran Anderssson, samordnare för säkerhets beredskapsarbete, Burlöv kommun, till Nyheter24.

Sticker ut från statistiken

När man tittar på siffrorna ligger Burlöv före det kanske lite mer ökönda städena Borlänge, Eskilstuna, Landskrona och Västerås. Men när en lite mindre stad, likt Burlöv, sticker ut i statistiken ett år, förklaras det ofta med att det beror på att en enskild händelse genererat många anmälningar.

Ett exempel på det är Hofors. Staden som blev känd för allmänheten efter det så kallade "lärarmordet" där elever misshandlade 54-årige Tommy Johansson till döds. Men det är inte mordet på läraren som fick Hofors att hamna på plats nummer två över Sveriges farligaste städer. Det är i stället en penningtvätthärva som har genererat extremt många anmälningar och fördubblat Hofors antal anmälda brott under 2010.

Men i Burlövs fall kan man inte göra en sådan jämförelse då statistiken från 2008 och 2009 visar samma höga siffror. Kommunen ligger vägg i vägg med Malmö och består av två orter. Det lite finare Åkarp med villaområden och Arlöv  - vad flera av de boende i området kallar "kommunens rövhål" - där hyreslägenheter och radhus dominerar.

– Jag känner mig inte trygg i Arlöv och hade aldrig vågat gå där själv. Det är sorgligt ställe. Ungdomarna ska gärna bråka vid tågstationen och härja runt. Jag vet inte riktigt varför men alla små gangsterpojkar hänger där, säger en anonym tjej som har bott i Åkarp, till Nyheter24.

"Finns folk som säkert inte känner sig trygga"

Och fotbollsspelaren Pontus Jansson bekräftar bilden av två vitt skilda orter inom kommunen. När han var 17 år flyttade han tillsammans med familjen från Arlöv till Åkarp. Men trots flytten behöll han kompisgänget.

– I Arlöv är det mycket utlänningar och i Åkarp bor det nästan bara svenskar. Den största skillnaden är kulturen och det gäller att vara lite tuffare och ta för sig. Jag känner alla och har kontakt med dem, så jag känner mig trygg men det finns säkert folk där som inte gör det.

Bengt Hersler är närpolischef för området Malmö öster som Burlövs kommun ingår i. Vad han kan minnas har det de tre senaste åren inte förekommit några mord i kommunen. Och kollar man på antalet anmälningar om misshandel har den siffran gått ner från 94 till 50 på ett år. Men samtidigt medger han att Burlöv är ett utsatt område med sociala problem och många arbetslösa.

– Det är inte Lidingö eller Lindhamn direkt. En del av Malmös problem spinner över på Burlöv och det blir lite storstadsproblematik, säger Bengt Hersler.

Samordnaren Bo Göran Anderssson håller med om att kommunen har en hel del sociala problemen.

– Det är klart att vi har en hel del arbetslösa. Vissa har dåliga inkomster och därmed inte så mycket att röra sig med, men att enbart hänvisa till det kan jag inte göra.

Problemorten Arlöv

Kollar man på brottsstatistiken för första halvåret 2010-2011 visar den att inbrott, rån och skadegörelse är på uppåtgående medan misshandels fallen och olaga hot är på väg ner. Den brottstyp som representerar överlägset flest av de anmälningar som kommer in är stölder. En förklaring till det är att Burlöv har stora handelsområden och köpcentrum. Samtidigt är det en transitkommun där 50-60 procent pendlar ut på dagarna, menar samordnaren.

– Som jag förstår det är till exempel cyklarna redan beställda innan de försvinner, säger Bo Göran Anderssson.

Men hur Burlöv kommun få bukt med problemorten Arlöv har än så länge varken kommunen eller polisen svar på. Trots flera satsningar på ökad närvaro och "säkrare gator". MFF:s Pontus Jansson verkar däremot ha hittat ett svar.

– Det var snack om att bygga en konstgräsplan och jag har faktiskt kollat på det. Det finns många som vill spela fotboll bland de som jag hängde med. Kollar man på Åkarp har de fått en konstgräsplan att spela på trots att Arlöv har bett om det länge. Det är tråkigt att det inte händer något, säger Pontus Jansson till Nyheter24.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.