Dystra siffror i Baylans knä

Glappet mellan oppositionen och regeringen är nu minimalt.


Glappet mellan oppositionen och regeringen är nu minimalt, enligt en ny mätning.

Siffrorna hamnar i knät på Socialdemokraternas nye partisekretare Ibrahim Baylan.

– Om det här blir valresultatet skulle jag ändå bli oerhört glad, säger Baylan till TT.

I Synovates senaste mätning får oppositionspartierna sammanlagt 50,0 procent av väljarstödet mot 46,1 procent för de fyra borgerliga.

Glappet mellan blocken är alltså bara 3,9 procentenheter. I höstas före finanskrisen ledde oppositionen med drygt 19 procentenheter.

– Vi såg att vändningen kom i samband med den ekonomiska krisen och jobbkrisen. Det är naturligt i djup kris att människor vänder sig till regeringen och har förväntningar på att de ska reagera. Men om de fortsätter med sin passiva hållning riskerar det att vändas till besvikelse.

I valbarometern, som presenterades i Dagens Nyheter, framkommer det att det sammanlagda väljarstödet för S, V och MP är det lägsta sedan oktober 2006. För regeringspartierna har det inte varit så högt sedan Synovates första mätning efter förra valet.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inte förvånad.

– Under detta halvåret har den största finansiella krisen som drabbat Sverige inträffat. Vi har haft krisen i flera månader nu så den förklaringen gäller inte längre. I stället är det hanteringen av krisen och delvis kärnkraftsfrågan som ytterligare stärkt regeringen, säger han till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.