Lördag 25 Sep
Stockholm

Dystra siffror i Baylans knä

Glappet mellan oppositionen och regeringen är nu minimalt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Glappet mellan oppositionen och regeringen är nu minimalt, enligt en ny mätning.

Siffrorna hamnar i knät på Socialdemokraternas nye partisekretare Ibrahim Baylan.

– Om det här blir valresultatet skulle jag ändå bli oerhört glad, säger Baylan till TT.

I Synovates senaste mätning får oppositionspartierna sammanlagt 50,0 procent av väljarstödet mot 46,1 procent för de fyra borgerliga.

Glappet mellan blocken är alltså bara 3,9 procentenheter. I höstas före finanskrisen ledde oppositionen med drygt 19 procentenheter.

– Vi såg att vändningen kom i samband med den ekonomiska krisen och jobbkrisen. Det är naturligt i djup kris att människor vänder sig till regeringen och har förväntningar på att de ska reagera. Men om de fortsätter med sin passiva hållning riskerar det att vändas till besvikelse.

I valbarometern, som presenterades i Dagens Nyheter, framkommer det att det sammanlagda väljarstödet för S, V och MP är det lägsta sedan oktober 2006. För regeringspartierna har det inte varit så högt sedan Synovates första mätning efter förra valet.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inte förvånad.

– Under detta halvåret har den största finansiella krisen som drabbat Sverige inträffat. Vi har haft krisen i flera månader nu så den förklaringen gäller inte längre. I stället är det hanteringen av krisen och delvis kärnkraftsfrågan som ytterligare stärkt regeringen, säger han till TT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela