Måndag 27 Sep
Stockholm

Dataspelet WoW: "Precis som kokain"

Den svenska socionom som jämför World of Warcraft med kokain väcker reaktioner över hela världen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dataspelet World of Warcraft (Wow) har trollbundit miljontals spelare över hela världen. Det är ett spel som utspelar sig i realtid och kräver stort engagemang av sina spelare. Så stort att det kan leda till missbruk.

Ett missbruk som är full jämförbart med missbruk av drogen kokain. Det menar i alla fall den svenska socionom Sven Rollenhagen- även aktiv i organisationen Spelfritt.

Påståendet har rullats ut över hela världen det senaste dygnet och väckt såväl medhåll som förskräckelse och avståndstagande bland spelets användare.

Nyheter24 har talat med Sven Rollenhagen för att reda ut begreppen och ta reda på vad han verkligen menade med sitt påstående.

Är jämförelsen mellan kokain och Wow verkligen väsentlig?

– Det man kan säga är att väldigt många olika beroendetillstånd påminner om varandra. Att du börjar ljuga, att allt kretsar kring beroendet och abstinensen, allt sånt är generellt för alla typer av beroende. Och när det handlar om dataspelsmissbruk så finns i 99 procent av fallen WoW med i någon mån, säger Sven Rollenhagen till Nyheter24.

– Jag har tidigare arbetat med drogmissbrukare och där var min erfarenhet att kokain var den mest beroendeframkallande drogen. Den drog som på en gång fångade flest användare. Och precis så är det med WoW i dataspelsvärlden – därav jämförelsen.

Har du mött någon kritik för jämförelsen?

– En del är kritiska, men de har i regel missförstått mig och tror att jag är helt emot dataspel. Det är jag inte, det kan vara något mycket kreativt.

Vilka är det som spelar så mycket att det blir till ett missbruk?

– Det är allt från nio- tioåringar till vuxna personer långt upp i medelåldern. Men mest är det unga killar som fastnar i Wow. Deras skolarbete eller jobb blir lidande. Relationerna med andra, utanför den här spelvärlden, blir sämre.

– Spelar du under lång tid kan det även ta sig fysiska uttryck som att muskulaturen förtvinar. Och får du inget solljus utan sitter inne hela tiden så finns det risk för depression.

Har du själv spelat WoW?

–Jag har testat på det. Men dataspel är ingenting för mig - jag gillar att röra på mig, säger Sven Rollenhagen till Nyheter24.

Kan ett alltför aktivt spelande av WoW leda till missbruk? Diskutera i kommentartråden under klippen.

World of Warcraft - se ett klipp ur spelet:

Komikern Björn Gustafsson om World of Warcraft:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela