Stockholm

Jonas greps i dopningsrazzian - berättar allt för Nyheter24

Jonas Lundberg utan anabola steroider i kroppen sommaren 2010.
1 av 5
Jonas Lundberg utan anabola steroider i kroppen sommaren 2010. Foto: Privat
Jonas inför tävling 2001.
2 av 5
Jonas inför tävling 2001. Foto: Privat
Sex dagar innan tävling väger Jonas Lundberg 104 kg.
3 av 5
Sex dagar innan tävling väger Jonas Lundberg 104 kg. Foto: Privat
Här väger Jonas 120 kg inför diet 2008.
4 av 5
Här väger Jonas 120 kg inför diet 2008. Foto: Privat
Jonas Lundberg två dagar före tävling. Då väger han 100,5 kg.
5 av 5
Jonas Lundberg två dagar före tävling. Då väger han 100,5 kg. Foto: Privat

REPORTAGESERIE OM DOPNINGENS SVERIGE - DEL 1. Jonas Lundberg greps i en av flera stora razzior som polisen har genomfört under 2011. Nu berättar han för Nyheter24 om polisens behandling, ryssfemmorna och gymkulturen.


Läs mer
Nyheter24 granskar dopning

Det senaste året har flera stora razzior genomförts mot ett antal gym i bland annat Stockholm. Samtidigt fortsätter dopningen att vara en del av vardagen på de helt normala motionsgymmen i våra städer.

Nyheter24 tittar närmare på dopningen och hur preparat som kan förändra hela en människas liv används öppet i träningen.

Del 1: Jonas greps i dopningsrazzian - berättar allt

Del 2: Polisen till gymmen: "Ni kan vänta er fler razzior"

GÖTEBORG. Det handlar om att bli störst, bäst och starkast. För att du ska bli nummer ett inom bodybuilding måste du knapra ryssfemmor och injicera hormoner i rumpan med en fem centimeter lång nål. Inom den slutna gruppen är fuskandet accepterat men det är ingen som vågar prata om det öppet - förutom Jonas Lundberg.

– Det började på Arnolds tid sedan har det bara blivit värre och värre, säger Jonas Lundberg, som tävlat i kroppsbyggning, till Nyheter24.

43-årige Jonas kommer från Västra Frölunda i Göteborg och var en av 35 personer som greps i samband med en stor polisrazzia i mitten på maj i våras.

Polisen beskrev tillslaget som ett steg i satsningen mot ett allt mer accepterande dopningsklimat inom gymvärlden. Ett av de gymen som polisen slog till mot var det Jonas Lundberg besökte för första gången.

– De tog in mig för att jag är stor. Det är såklart att det kändes kränkande speciellt eftersom de tog mina nycklar och gick igenom min lägenhet.

Efter att Jonas parkerade sin bil utanför gymmet gick allting väldigt fort. Tre civila poliser steg ur en bil och bad honom följa med till stationen - misstänkt för dopningsbrott. Inne i polishuset fick han lämna ett urinprov innan han sattes i ett litet rum med tio andra personer som också gripits i razzian.

Under tiden gick polisen igenom hans hem i jakten på allt som kunde bindas till att Jonas sålde ryssfemmor eller andra preparat. De hittade en massa sedlar i en glassburk men Jonas kunde förklara det med att det var hans inkomst från att han kört taxi i veckan. I övrigt de hittade ingenting.

– Jag tänkte hela tiden på vad grannarna skulle säga när de såg polisen gå in i lägenheten. Klart det var jobbigt, jag har ju varit ren sedan 2008.

I dag kan Jonas förstå att polisen misstänkte just honom. Mellan 2001 och 2008 tog Jonas Lundberg alla möjliga dopningspreparat men har sedan tre år tillbaka varit ren. Därför tyckte han att det är konstigt att polisens inte hade mer att gå på än att han vara var en "stor kille".

När Jonas väl dopade sig var det i samband med tävlingarna då ryssfemmorna och sprutorna fungerade som en extra boost för att få de stenhårda och svällande musklerna. Inför tävlingarna åt han alltid väldigt lite för att tappa i vikt och få extra synliga muskler. Men samtidigt sköt han in både det ena och det andra i kroppen för att orka med att träna hårt varje dag.

– Jag hade inte haft en chans annars. Det var en kompis till mig som inför en tävling sa åt mig att börja. Första gången injicerade han mig i axeln sedan efter ett par gånger gjorde jag det själv. Det är väldigt vanligt inom den här världen, säger Jonas Lundberg och fortsätter:

– Jag blev aldrig testad på tävling. Jag vet vad bodybuilding innebär. För att se ut så på scenen måste man ta preparaten. Utan dem skulle man inte få den extrema hårdheten med musklerna som sprängs, huden som spänner och pumpen i armarna.

Och att Jonas Lundberg vågar prata öppet om verkligheten inom en sport som vill förespråka en ren idrott är väldigt ovanligt. Han har tidigare fått skit från anonyma personer som sagt till honom att han inte ska prata öppet om drogerna.

Att han inte testades för dopning på tävlingarna handlar om att Svenska kroppskulturförbundet står utanför Riksidrottsförbundet och därmed inte får ekonomiskt stöd. Fram till 2009 gjordes nämligen inga tester på tävlingarna då det är för dyrt. Men efter 2009 har elva personer åkt fast och är avstängda.

I helgen avgjordes SM i kroppsbyggning i Västerås. När Nyheter24 pratar med förbundets ordförande Kenneth Johansson vill han inte avslöja hur många tester som genomfördes.

– Det är inget vi går ut med. Vi redovisar aldrig totalen. Ingen ska få veta hur många tester det kan bli, säger Kenneth Johansson, till Nyheter24.

Men problemet finns inte bara inom sporten utan även bland de unga männen som går till gymmet varje dag. När Jonas Lundberg satt på polisstationen blev han inte förvånad över att det inte bara var stora kroppsbyggare där utan även unga killar.

– Vill du ha tag på något är det inte svårt. Antingen går du fram till de stora killarna på gymmet så kanske de har någon kontakt. Sen finns det ju massor av ställen på internet att beställa också. Det har jag själv gjort. En gång hade jag köpt ampuller men de fastande i tullen, säger Jonas Lundberg, till Nyheter24.

Vad hände då?

– De ringde upp mig och frågade om jag hade beställt det. Jag sa jag hade gjort det och de förklarade att det kan bli ett polisiärt ärende. Men sedan hände inget mer. De förverkade väl det.

Efter razzian och de fyra timmarna hos polisen fick Jonas veta att de skulle höra av sig igen i juli. Men eftersom de inte ringde tillbaka antar han att han längre är misstänkt. Enligt polisen var de flesta som greps i razzian mellan 18-25 år. 16 husrannsakningar genomfördes och man hittade preparat på 13 adresser.

– Jag skulle säga att det är väldigt vanligt att unga killar har provat på det någon gång. Det är dumt som tonåring man kan få muskler ändå i den åldern.

Varför tror du att de dopar sig då?

– När man springer på gym så vill man bygga muskler och bli starkare. Kanske ännu mer när man är ung och vill imponera på kompisar eller tjejer, säger Jonas Lundberg och fortsätter:

– Sen är det en kick att komma till gymet och känna framstegen. Den här pumpen man får i musklerna är en speciell känsla och den blir extra stor med anabola steroider.

Kan du se på någon om han har tagit anabola?

– Ja det kan jag i regel. Jag såg en kille förra veckan, det var helt sanslöst. Han hade linne på sig och armar och axlarna var sjukt stora samtidigt som ådrorna var tjocka som slangar.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.