Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Global intifada hotar DC-matchen

Nyheter | 01/03/2009 11:25

Vänsterextremister kan bränna ned Baltiska hallen under tennismästerskapet.

Forskare slår nu larm om att Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel i Malmö hotas av en global intifada. Den Baltiska hallen, där matchen kommer att spelas, kan utsättas för en terrorattack, befarar historikern Anders Bergman, som också är expert på vänsterextremistisk terrorism.

– Det är ganska stor risk att det kommer att hända saker i Malmö. Stämningen inför matchen är uppiskad. Tidigare har Global intifada sagt att de inte ska skada tredje man, men det kommer att hända förr eller senare, säger Anders Bergman, som föreläser på Polishögskolan om politisk extremism, till Sydsvenskan.

Brandattackerna som härjat Södertälje i veckan ökar oron för ett attentat under DC-matchen. I torsdags utsattes Willys, Ica och Tempo för svåra bränder. Tidsinställda bomber hade utplacerats på chipshyllorna i butikerna. Förgäves kämpade brandmännen mot elden. Sedan jul har Södertäljes affärsidkare utsatts för återkommande bränder.

Det vänsterextrema nätverket Global intifada har tagit på sig ansvaret för två av åtta bränder, och har uppmanat folk att bränna butiker som en protest mot kommersialism i allmänhet och amerikanska varor i synnerhet.

– Det är likt dem. De har opererat på det här sättet förut, med brandbomber, säger Anders Bergman, som tror att Global intifada även ligger bakom de senaste bränderna, till Sydsvenskan.

– Israelkritiken är central för Global intifada. Ingen annanstans i världen står imperialism mot proletärer, utsugare mot utsugna, så tydligt mot varandra som i Israel. Där synliggörs imperialismen, anser de, säger Bergman till Sydsvenskan.

Han tror att Israelmatchen skulle vara ett naturligt mål för den vänsterextremistiska rörelsen.

– Det här nätverket är väldigt militant, och de har den operativa kunskapen att bränna ner Baltiska hallen, säger Bergman.

DC-matchen mellan Sverige och Israel spelas den 6-8 mars.

Skrivet av: