Yxmördare får sänkt straff

Mannen dömdes till livstids fängelse för yxmord. Nu sänks straffet till tio år.


29-åringen högg offret i huvudet med en yxa i december förra året på Ångpannegatan på Hisingen i Göteborg. Tingsrätten dömde mannen till livstids fängelse medan hovrätten nu sänker straffet till tio års fängelse. Det är mannens psykiska störning som gör att straffet sänks.

Mördaren ville att hovrätten skulle frikänna honom eller att han i vart fall skulle dömas till rättspsykiatrisk vård. Mannen har erkänt yxhugget men hävdade att han högg i självförsvar. Offret hittades svårt bränd och hovrätten har inte gått in på om den åtalade själv bränt kroppen efter dådet.

Hovrätten var oenig då två ledamöter ville fastställa tingsrättens livstidsdom. Det var klarlagt att 29-åringen riktat livshotande våld mot offrets huvud. Men straffet sänktes till tio år då hovrätten ansåg att "29-åringen till följd av en psykisk störning haft starkt nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande under händelseförloppet", enligt TT, uppger Göteborgs-Posten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Solna

Polisen i Skellefteå rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Skellefteå, person omhändertagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om rån, Malmö

1 timme sedan
"Personrån, Särlagatan", skriver polisen på sin hemsida.

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

1 timme sedan
Ett stort tv-torn i ukrainska Charkiv har raserats, meddelar en journalist från nyhetsbyrån AFP, efter att det rapporterats om en rysk attack mot staden.

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

1 timme sedan
Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.