1 av 2
- Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Dementa 91-åriga Ganna utvisas till Ukraina. Där har hon ingenting och ingen alls.
2 av 2
Dementa 91-åriga Ganna utvisas till Ukraina. Där har hon ingenting och ingen alls.

Många ledamöter redo ändra lagen så att Ganna får stanna

Ett undantag i lagen hade kunnat rädda Ganna Chyzhevska- Det anser folkpartisten Ulf Nilsson. Han får stöd av företrädare för alla riksdagspartier utom Moderaterna som vägrar uttala sig om 91-åriga Gannas öde.


Vad krävs för att få stanna i Sverige?

90-åriga Ganna Chyzhevska har bott i Sverige i flera år eftersom att hon inte har kvar några anhöriga i hemlandet Ukraina.

Nu sparkas 90-åringen ut från Sverige trots att hennes läkare protesterar mot en utvisning.

Nyheter24 har pratat med Migrationsverkets rättschef, Mikael Ribbenvik, om ärendet. Han berättar att man kan få uppehållstillstånd i Sverige för studier, arbete, asyl eller om det är krig i ditt hemland.

- Annars krävs det särskilt ömmande omständigheter, säger rättschefen.

Den här kvinnan lider av demens, svåra synskador och hennes läkare har starkt protesterat mot att hon ska utvisas med tanke på hennes hälsa. Vad krävs för att få stanna?

- När det gäller uppehållstillstånd av medicinska skäl är det svårt. Då måste det vara en livshotande sjukdom och hemlandet måste sakna den vård som behövs för behandling.

Vilket tydligen inte varit fallet i 90-åriga Gannas fall.

- Sen kan ju alltid anhöriga som bor i Sverige följa med, påpekar Ribbenvik.

STOCKHOLM. Uppdaterat: På tisdagseftermiddagen kom besked om att Ganna trots allt får stanna tills vidare.

På tisdagen utvisas 91-åriga Ganna Chyzhevska till Ukraina. Detta trots att hennes familj finns i Sverige och att hon inte har någon som kan ta hand om henne i hemlandet.

Hon är dement, synskadad och har problem med hjärtat. Men det räcker inte som "synnerligen ömmande omständigheter" för Migrationsverket -  som har hänvisat till att det är fel på lagstiftningen.

Därför bestämde Nyheter24 att ringa upp de som stiftat lagen och har makten att ändra den - Sveriges riksdagsledamöter.

Alla partier förutom Moderaterna - med migrationsministern Tobias Billström i spetsen - väljer att kommentera 91-åriga Gannas utvisning.

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden, säger moderate riksdagsledamoten Mikael Cederbratt, talesperson för partiet näst efter migrationsministern, till Nyheter24.

Bland de riksdagsledamöter som Nyheter24 har pratat med är Centerpartiets Abir Al-Sahlani den som är mest upprörd över Migrationsverkets beslut. Hon har till och med valt att delta i protesten mot Gannas utvisning på Arlanda, där även vänsterns Christina Höj Larsen befinner sig.

– Jag är på väg dit nu. Jag tycker det är för jävligt, riktigt stinkigt. Varför ska man ens behöva protestera mot det här? Det är fel på lagen och vi måste se över det här. Det handlar om asylpolitiken och inte migrationspolitiken. Där finns de flera luckor, säger Abir Al-Sahlani, till Nyheter24.

Vad tycker du om att Moderaterna inte vill uttala sig?

– Det stöttar sin minister och därför uttalar de sig inte. Men jag kan inte tänka mig att någon blev politiker för att man ska gömma sig bakom lagen, säger hon till Nyheter24.

Folkpartiets talesperson för migrationsfrågor - Ulf Nilsson - säger att han vill vara försiktig med att uttala sig i frågan. Han håller dock med om att något måste förändras i lagen.

– Det här handlar ju om synnerligen ömmande omständigheter och där behöver vi införa undantag i lagen. Det hade kanske kunnat rädda henne, säger Ulf Nilsson, till Nyheter24.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth säger att prioriteringen skulle vara annorlunda om deras politik fick genomslag.

– Jag tycker att Sverige som alltid gör felprioriteringar när vi väljer att behålla kriminella mördare och våldtäktsmän istället för att behålla exempelvis en dement 91-årig kvinna. I valet därimellan är det ett lätt beslut, säger Kent Ekeroth, till Nyheter24.

Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson Emma Henriksson och Vänsterpartiets hetaste kandidat till att ta över efter Lars Ohly - Jonas Sjöstedt -  vill också ändra på nuvarande lagstiftning.

– Jag tycker att det är orimligt att hon ska utvisas till ett land där hon inte har några släktingar. Det är inte humant. Vänsterpartiet är det parti som agerar för en ändring i lagstiftningen, säger Jonas Sjöstedt, till Nyheter24.

Emma Henriksson vill införa "sista länken bestämmelsen" som betyder att man har rätt att återförenas med sina släktingar i Sverige ovasett om man är sjuk eller inte.

– Sin sista tid ska man kunna spendera här. Man ska inte hamna i den här situation att en gammal människa inte ska få spendera sin sista tid med sina anhöriga, säger Emma Henriksson, till Nyheter24.

Vad gör du konkret för att ändra lagstifningen?

– Vi gör det konkreta vi kan. Motionerar i riksdagen varje år och tar upp det här i diskussionen med MP och övriga Alliansen, säger hon till Nyheter24.

Miljöpartiets nya gruppledare Gunvor G Ericson hävdar att hon tycker att det ska finnas möjlighet till att göra undantag i lagen. 

– Personligen tycker jag inte att det är rimligt att vi skickar ut människor som är sjuka som hon är till ett land där vi inte vet om någon tar emot henne. Hon är en i raden av flera konstiga fall. Vi har skickat iväg diabetiker utan insulin på planet till exempel, säger Gunvor G Ericson, till Nyheter24.

Kurt Kvarnström (S) berättar att han inte kan hela bakgrundshistorien kring 91-åriga Ganna men antar att Migrationsverket har följt lagen.

– Det känns mänskligt sett inte okej. Det behövs en analys av den här lagen, säger han till Nyheter24.

Klockan 15.55 på tisdagen kommer Ganna Chyzhevska utvisas från Sverige. På Arlanda flygplats samlas just nu människor för att protestera mot utvisningen. En av dem är riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani.

– Det finns faktiskt en person som kan stoppa det här och det är Migrationsverkets generaldirektör. De har den möjligheten men har valt att inte göra det, säger hon till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt tillförordnad generaldirektör Christina Werner via Migrationsverkets presstjänst. De har lovat att återkomma för en kommentar.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Dement 90-åring utvisas - hotar hänga sig
Nu har Migrationsverket fattat ett beslut om dementa Ganna Chyzhevska. 90-åringen får inte stanna i Sverige.
Dement 90-åring sparkas ut från Sverige: "Behandlingen är inhuman"
Hon är dement, synskadad, har läkarintyg på att hon inte klarar sig ensam och inga släktingar kvar i hemlandet. Trots det utvisas 90-åringen, skriver ETC Stockholm.
Skarp kritik efter barnmisshandel på boende
En tvåårig flicka och hennes fyraårige bror blev vid upprepade tillfällen misshandlade av sina föräldrar på ett HVB-hem i Kungälv. Nu riktar Socialstyrelsen skarp kritik mot både behandlingshem och kommun.
Migrationsverket backar - Thang får stanna
"Framför allt mediarapporteringen som hjälpt", säger mannen som kämpat för Thang Nguyens rätt att stanna i Sverige.
Familjen får stanna - spädbarnet riskerar utvisning
Åtta månader gamla Flurin Wetter riskerar att utvisas från Sverige när resten av familjen har fått uppehållstillstånd.
Senaste nytt

Trafikverket efter jordskredet: "Chansa inte"

Emmaboda: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lindås. Kollision mellan personbil och moped.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Kristianstad rapporterar om trafikolycka

"Kjugevägen, Bäckaskog. En motorcyklist har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Amerikansk rymdkapsel har landat

1 timme sedan
Efter en sju år lång rymdexpedition landade Nasas efterlängtade rymdkapsel i Utahs öken under söndagen.

Tvingades flytta – bosatte sig i trapphuset

1 timme sedan
En man i Helsingborg valde att bosätta sig i trapphuset efter att ha blivit utslängd efter att ha varit inneboende i en lägenhet i samma hus. Nu döms mannen till böter på sammanlagt 2000 kronor, rapporterar Hem & Hyra.

Kostnaden efter jordskredet – "Kan kosta upp till någon miljard"

1 timme sedan
Återuppbyggnaden av området längs E6 vid Stenungsund kan landa på miljardbelopp – och många oförutsedda kostnader kan uppstå.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.