Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Får 180 000 efter bostadsrättsföreningens rasistpåhopp

- 21/10/2011, 07:38 -
Mamman och dottern anmälde bostadsrättsföreningen till Diskrimineringsombudsmannen och fick rätt. Lägenheten på bilden har inget med artikeln att göra.

Mamman och dottern anmälde bostadsrättsföreningen till Diskrimineringsombudsmannen och fick rätt. Lägenheten på bilden har inget med artikeln att göra.

Jessica Gow / SCANPIX

Ordföranden i bostadsrättsföreningen sa att "ni jävla utlänningar ska härifrån". Nu har familjen fått upprättelse med hjälp av DO.

MALMÖ. Under ett möte i en bostadsrättsförening i Malmö fällde ordföranden kommentaren "ni andra generationens invandrare vet inte hur det är att bo i bostadsrätt" till två boende i området.

Redan tidigare hade samme person trakasserat familjen, bland annat genom att tränga sig in i deras trädgård (en händelse som polisanmäldes) och skrika att "ni jävla utlänningar ska härifrån".

"Trakasserier i sitt boende en allvarlig kränkning"

Nu har Diskrimineringsombudsmannen och bostadsrättsföreningen nått en förlikning som innebär att 90 000 kronor var ska betalas ut till den mamma och dotter som anmält föreningsordföranden. Dessutom ska familjen få en ursäkt.

– Det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till en trygg bostad, och en förutsättning för att kunna delta i samhället på lika villkor. Att bli utsatt för trakasserier i sitt boende är därför en allvarlig kränkning, säger John Stauffer, utredare på DO, i ett pressmeddelande.