Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Petzällgate - "Aftonbladet har hela it-avdelningen på hackerskandalen"

- 25/10/2011, 11:01 -
1 av 2

Faksimil från Twitter

På William Petzälls twitterkonto, som det dock spekuleras i om det är hackat, gick det att först läsa detta meddelande, följt av så kallade hashkoder som skulle avslöja journalisters mejllösenord.
2 av 2

På William Petzälls twitterkonto, som det dock spekuleras i om det är hackat, gick det att först läsa detta meddelande, följt av så kallade hashkoder som skulle avslöja journalisters mejllösenord.

Faksimil från Twitter

Via SD-avhopparen William Petzälls twitterkonto sprids information om att Sverigedemokraterna ska ha hackat journalisters mejlkonton. Men kontot som sprider informationen kan också vara hackat.

STOCKHOLM. En stor hackerskandal ser ut att ha avslöjats via twitter.

Den före detta sverigedemokraten William Petzäll har via sitt konto på twitter avslöjat att bland annat SD:spartiledare Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder ska ha haft tillgång till mejlkonton på både Aftonbladet och Expressen.

– Vi har hela vår IT-avdelning på det här. Vi undersöker just nu uppgifterna mer än så vill jag inte säga, säger Fredrik Lindén, informationsansvarig på Aftonbladet, tilll Nyheter24.

Vad tror du om sanningshalten i det "William Petzäll" skriver?

– Det är självklart allvarligt om det stämmer. Nu jobbar vi med det här med full kraft.

Enligt William Petzälls advokat Anna Heurlin ska de dock inte vara han som skriver på twitterkontot.

– Jag har precis pratat med William Petzäll. Det är inte han. Han har vare sig tillgång till dator eller telefon, säger hans advokat Anna Heurlin, till Aftonbladet.

På twitter spekuleras det nu i att William Petzälls twitterkonto ska ha blivit hackat. Jimmie Åkessons presschef - Linus Bylund - skriver på twitter att han också tror att det är någon annan än William Petzäll som skriver från konton.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen hävdar först att partiet inte har agerat på "något speciellt sätt alls". Men samtidigt menar han att de försöker ta reda på om det verkligen att det är William Petzäll som twittrar från kontot.

– Förmodligen är det inte William Petzäll som ligger bakom kontot. Jag utgår från att det här kommer reda ut sig och att det blir tydligare vad allt handlar om, säger Martin Kinnunen till Nyheter24.

Presschefen förnekar bestämt uppgifterna om att de ska ha hackat journalisternas mejlkonton. Samtidigt förstod han att de läckta hashkoderna skulle stämma överrens med journalisternas mejlkonton.

– Vi misstänkte att uppgifterna som läckte ut skulle stämma. Det går väl i linje med att vi tror att twitterkontot också är hackat, säger Martin Kinnuen.

Enligt Expo.se stämmer dock uppgifterna om att de så kallade hashkoderna stämmer. Vilket i sin tur betyder att Sverigedemokraterna har haft tillgång till journalisternas lösenord och mejlkonton.

David Lindahl, expert på hackerattacker och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, menar att koderna som lagts upp på Twitter är "ett steg från att ha lösenordet".

– Du måste veta vad du gör, men det går via nätet utan att ladda ner program, säger han och fortsätter:

– Om det där stämmer har folk kunnat läsa journalisters mejl.