Många tuffa frågor väntar Åkesson när SD samlas för landsdagarna.
Många tuffa frågor väntar Åkesson när SD samlas för landsdagarna. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Striden om "nationalismen" fortsätter inom SD

SD-toppen Mattias Karlsson bekräftar att det finns "meningsskiljaktigheter" kring att SD blir ett "socialkonservativt" parti i stället för ett nationalistiskt.


STOCKHOLM. Sverigedemokraternas Verkställande utskott har nu godkänt det slutgiltiga förslaget till ett nytt principprogram.

Precis som Nyheter24 avslöjade redan i slutet på augusti väntas nu stora konflikter vid landsdagarna i Göteborg den 25-27 november.

Konflikten grundar sig i att ordet "nationalistiskt" försvunnit när man definierar Sverigedemokraterna som parti - i stället har det bytts ut mot "socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn".

– Jag tycker att konflikt är ett skarpt ord i sammanhanget. Det finns en meningsskiljaktighet i den här frågan, men om man skall döma av de remissvar som kommit in, så är det en klar minoritet som tycker att frågan är av stor vikt, säger SD-toppen Mattias Karlsson till Nyheter24.

På måndagskvällen avslöjade Mattias Karlsson att VU definitivt ställt sig bakom ändringen när han postade ett utdrag ur förslaget på sin facebooksida. Det tog sedan inte lång tid innan diskussionen var igång och SD-toppen fick mothugg.

Den första att kritisera förslaget officiellt var Sverigedemokraternas andre vice ordförande i Tierp - Joakim Larsson:

"Jag skulle väl kanske ha föredragit "Nationalistiskt parti med..." egentligen, men vi får väl se vad det slutgiltiga förslaget blir i sin helhet." - kommenterar han på Mattias Karlssons facebookisida.

Men när Nyheter24 ringer upp Joakim Larsson visar det sig att det han skriver på Facebook är något han inte vill prata om offentligt.

– Jag måste hänvisa dig till presstjänsten, säger han till Nyheter24.

Men du är en av dem som är emot det här. Vad tycker du om ändringen?

– Som sagt, du får prata med dem. Ha en bra dag, säger Joakim Larsson och lägger på luren.

Att nationalismen nu försvinner från Sverigedemokraternas formulering om vad partiet är, märktes för första gången i partiledaren Jimmie Åkessons tal i Almedalen. Men SD:s nya strategi har väckt raseri hos fler SD-anhängare än Joakim Larsson.

Flera Sverigedemokrater har, som Nyheter24 tidigare avslöjat,  signerat ett upprop till Jimmie Åkesson och resten av partiledningen där de kräver att att ordet nationalistiskt måste finnas med i beskrivningen av partiet. I uppropet skriver man: ”Om detta inte sker blir det omöjligt för oss att stödja ett nytt principprogram”.

När Nyheter24 konfronterade SD:s presschef - Martin Kinnunen - med uppgifterna förnekade han dock att uppropet, som Nyheter24 tagit del av, nått honom.

– Jag känner inte till något sånt upprop. Jag har inte tagit del av något sånt, sa han till Nyheter24.

Två månader senare bekräftar dock Mattias Karlsson att den nya formuleringen har diskuterats inom partiet.

– Det har förekommit en viss diskussion angående huruvida vi skall betrakta nationalismen som ett ideologiskt verktyg och en del av konservatismen eller som en komplett ideologi. Den nya formuleringen är ett försök att hitta en kompromiss mellan de båda ståndpunkterna, säger han till Nyheter24.

Karlsson nämner också på facebook att man vill nämna några namn som inspirerar SD:s socialkonservatism i principprogrammet, för att undvika att partiets motståndare ska påstå att SD inspireras av "de mest radikala och osympatiska socialkonservativa". I stället pekar Karlsson på Benjamin Disraeli och Teodor Holmberg som relevanta inspiratörer att nämna.

Hur ser du på att flera SD-medlemmar kommer ta strid om ordet "nationalistiskt parti" under landsdagarna?

– Det är alltid bra med debatt och dialog. Det vore ytterst märkligt och i det närmaste orimligt om ett grundläggande policydokument av det här slaget kunde antas helt utan föregående diskussioner.

För att få igenom den ändrade formuleringen måste både partistyrelsen och landsdagarna övertalas. En annan konflikt som väntas ta upp i Göteborg i slutet på november är frågan om lokalavdelningarnas serviceavgift till partiet. Konflikten ligger i att partiledningen inte vill gå med på att sänka avgiften i den utsträckning lokalavdelningarna väntat sig - trots att många har svårt att betala den.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.