Fredrik Reinfeldts son misshandlades natten till lördag.
1 av 2
Fredrik Reinfeldts son misshandlades natten till lördag.
Tidigare polischefen Tommy Lindström tycker att Säpo ska ta ett snack med Reinfeldts son.
2 av 2
Tidigare polischefen Tommy Lindström tycker att Säpo ska ta ett snack med Reinfeldts son. - Foto: Faksimil från TV3/Youtube

Expolischefen: "Säpo borde prata med Reinfeldts son"

– Det ska absolut inte vara mamma och pappa. Inte heller någon barnpsykolog, då blir det för sockersött. Det är bättre om en manlig Säpo-polis tar det snacket.


Detta har hänt

Vid 02.00-tiden natten till den 6 november misshandlades Fredrik Reinfeldts 16-årige son vid Stureplan i centrala Stockholm. Detta efter att han lämnat en hemmafest i Alvik sedan han varit inblandad i ett bråk.

Utanför nattklubben East fick 16-åringen en flaska i huvudet av flera killar som också sparkade den unge Reinfeldt i huvudet när han låg ner, medvetslös.

Efter att ha vaknat till sökte 16-åringen skydd på Sturecompagniet där han fick sällskap av sin äldre bror och senare kunde föras till sjukhus.

Chefredaktör Ehsan Fadakar om misshandeln

"Nyheter24 publicerade två artiklar om händelsen på Stureplan. Den ena om vilket ansvar paret Reinfeldt har för sin 16-årige son, den andra om Säpos agerande i fallet.

Händelsen öppnar också för relevanta frågor, inte bara till paret Reinfeldt som föräldrar, men till Fredrik Reinfeldt som statsminister för Sverige."

Läs hela analysen här.

STOCKHOLM. Natten till lördag misshandlades Fredrik Reinfeldts son mitt på Stureplan. Den 16-årige sonen hade tidigare på kvällen varit på en fest i Alvik där det ska ha blivit bråk med några jämnåriga killar på festen. Misshandeln var den andra på kort tid och nu väcks frågor om inte statsministerns barn ska ha skydd av Säkerhetspolisen (Säpo).

– Det är svårt att skydda dem men jag skulle tro att resultatet av det här är att man tar ett samtal med honom. Han måste förstå att han representerar staten på olika sätt och skulle behöva lite råd- och vägledningen. Säpo brukar ha bra tjejer och killar som kan ta det snacket, säger Tommy Lindström, före detta chef för Rikskriminalpolisen, till Nyheter24.

– Det ska absolut inte vara mamma och pappa. Inte heller någon barnpsykolog, då blir det för sockersött. Det är bättre om en manlig Säpo-polis tar det snacket.

Anmärkningsvärt med två händelser på kort tid

Efter misshandeln satte polisen in stora resurser för att hitta de som attackerat 16-åringen och två personer sitter just nu anhållna för misshandeln. Men det är inte första gången som statsministerns son blir misshandlad. Den 31 januari i år dömdes två personer för en misshandel som ägde rum i oktober 2010.

– Det är anmärkningsvärt att det händer två incidenter på så kort tid och det tror jag Säpo förstår. De kommer kolla på om det finns en gemensam faktor och om det är pojken som uppträder på ett sätt som sätter honom i de situationerna, säger Tommy Lindström till Nyheter24.

Expolischefen Tommy Lindström har stor erfarenhet från liknande händelser. Han hävdar också att det inte är helt ovanligt att barn och ungdomar till direktörer uppträder på ett sådant sätt där det varit "lite höga och tycker att det är något förmer".

Säpo har bra "grabbar"

Tommy Lindström säger också att han känner flera av de livvakter som jobbar på Säpo och vet att det är "bra grabbar".

– Säpo är duktiga på att hantera sånt här. Man kan säga att det här är en tråkig händelse som kanske är en liten väckarklocka.

Vad händer vid ett mardrömsscenario där statsministerns son blir kidnappad?

– Där är det ännu värre om det skulle bli en kidnappning. Då är körordningen så att då får pappa inte vara med i beslutsrätten. Vem är det som bestämmer då?

Folkpartiets ledare tillika vice statsminister - Jan Björklund - är den som har ansvaret i Reinfeldts frånvaro. Tommy Lindström har själv erfarenhet från när en rysk liga planerade att kidnappa Peter Wallenberg i början på 90-talet.

– Säpo vill förhindra sånt här och vill styra bort dem från den här känsliga atmosfären som till exempel Stureplan är. Jag vet ett svenskt gäng som planerade att kidnappa folk och tjäna pengar på det till exempel. Som tur är sitter de i fängelse nu.

Vägrar kommentera misshandeln

När Nyheter24 kontaktar Säpo, som har hand om skyddet kring den centrala statsledningen, vill de dock inte lämna några kommentarer.

– Vi kommenterar aldrig skyddspersoner, säger Sara Kvarnström, pressekreterare, till Nyheter24.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill på måndagen fortfarande inte kommentera händelsen.

– Han har inget att säga om det, säger hans pressekreterare Roberta Ahlenius till Nyheter24.

Har familjen haft kontakt med Säpo?

– Vi har som sagt ingenting att säga om det.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.