Polisen nekar till att flickan köpte kokain och cannabis för 3 600 kronor som de senare tog i lägenheten.
Polisen nekar till att flickan köpte kokain och cannabis för 3 600 kronor som de senare tog i lägenheten. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Uteblivet nyckelvittne kan påverka dom mot polisen "Lena-Lena"

Åklagaren var tvungen att avstå ett förhör med ett viktigt vittne som inte kunde närvara på grund av ohälsa.   


Detta har hänt

Enligt åklagaren ska den 53-årige polisen via internetsajten QX kontaktsida för homo-, bi- och transexuella personer tagit kontakt med den 16-åriga flickan. På sajten använde sig den han av sitt alias "Lena-Lena" och lurade den unga flickan att "hon" arbetade som modell i New York.

Flickan, som är öppet lesbisk, bestämde träff med polisen i hans hem i hopp om att få träffa "Lena-Lena". Tillsammans med några kompisar besökte de polisens hem som då ljög och berättade att den påhittade karaktären var i New York på ett modelljobb.

Den 16-åriga flickan har en bakgrund fylld av missbruk och problem. Hon har bland annat suttit på ett behandlingshem som den 53-årige polisen ska ha hjälpt henne att fly från. I utbyte mot en tågbiljett från Vänersborg där behandlingshemmet låg ska polisen krävt att flickan skulle komma hem till honom och ha sex med andra tjejer. Under tiden hon hade sex med andra ville 53-åringen titta på.

Vet du mer om polisen Stefan Svensson även känd som "LenaLena"?

Om du har mer information om polisen Stefan Svensson och vill kontakta Nyheter24 via mejl nyheter@nyheter24.se eller ring +46 8 678 77 00.

Källskydd & meddelarfrihet

Tystnadsplikt, anonymitetsskydd eller källskydd som det också kallas, innebär att alla som vill har rätt att anonymt lämna uppgifter till massmedia. Det är straffbart för den som tagit emot en sådan anonym uppgift att avslöja källan.

/Ehsan Fadakar
Chefredaktör Nyheter24

Läs mer om tystnadspliktJournalistförbundet.

STOCKHOLM. I rättegången mot polisen "Lena-Lena" var åklagaren Kay Engfledt tvungen att avstå från att höra ett viktigt vittne. På grund av psykisk ohälsa kunde vittnet inte närvara i Stockholms tingsrätt och nu tror åklagaren att det kan få konsekvenser för domen mot den 53-årige polisen.

– Det försvagar bevisningen helt klart. Men enligt min bedömning ska bevisningen ändå räcka för en fällande dom, säger Kay Engfeldt till Nyheter24.

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat om står den 53-årige Stockholmspolisen åtalad för bland annat våldtäkt mot en 16-årig flicka. I rättegången som avslutades under tisdagen yrkade åklagaren på fyra års fängelse.

– Polismål är aldrig självklara då det handlar om trovärdigheten. Målsägande och vittnen är föremål för samhällshjälp och man kan aldrig vara säker på hur det går då.

Hur mådde flickan under rättegången?

– Hon var väldigt bra och samlad. Förhören med henne gick bra, säger Kay Engfeldt till Nyheter24.

Den 53-årige polisen åtalas för våldtäkt, narkotikabrott, vapenbrott, köp av sexuell handling av barn, köp av sexuell tjänst och försök till köp av sexuell tjänst. Han nekar dock till alla anklagelser. Domen mot "Lena-Lena" kommer den 25 november.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.