Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

89 skogsägare åtalsanmäls

Nyheter | 03/03/2009 13:38

Skogsstyrelsen har åtalsanmält 89 skogsägare i Götaland.

De har avverkat skog utan att i förväg meddelat detta till Skogsstyrelsen, vilket de är skyldiga till enligt skogsvårdslagen.

Antalet avverkningar som inte anmälts har ökat de senaste åren. Framför allt i områden där stormarna Gudrun och Per drog fram 2005 och 2007.

Att de olovliga avverkningarna ökat kan bero på att mycket av skogsarbetet efter stormarna präglats av katastrofkaraktär. Skogsägarna har varit tvungna att agera snabbt och då brustit i rutinerna, tror man på Skogsstyrelsen.

Anmälning för avverkning ska ske enligt lag för att hänsyn ska kunna tas till naturvärden och miljö.

– Efter Per och Gudrun har det varit dåligt med anmälningar. Det har varit lite slappt och slött. Det är skogsägarens ansvar att anmäla avverkning, säger Bengt Fredriksson på Skogsstyrelsen.

Myndigheten tar satellitbilder till hjälp för att kolla avverkningar över tid. I Götaland har dessa jämförelser inte gjorts de senaste åren just på grund av stormarna som härjade skogen i Götaland.

I övriga landet har de fortsatt årligen. Där avslöjas också olovliga avverkningar, men inte på samma höga nivå som i södra Sverige.

Det är åklagare som slutligen beslutar om åtal eller ej.

Skrivet av: