Tisdag 3 Aug
Stockholm

Mona Sahlin osäker om Håkan Juholt blir kvar

"Vi måste bli ett modernt parti för det mångkulturella Sverige."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Skops senaste väljarbarometer

Parti, Väljarstöd, Förändring

S: 26,8 (-4,9)

V: 4,2 (-0,3)

MP: 11,6 (+2,9)

M: 35,4 (+2,8)

C: 5,2 (-1,9)

FP: 7,0 (+1,3)

KD: 3,7 (-0,3)

SD: 4,9 (+0,1)

* Förändring i procentenheter sedan föregående mätning i sept/okt.

Mätperiod: 28/10-20/11. 1 000 personer har svarat.

I en intervju i det kommande numret av Magasinet Novell pratar den förre socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin musik med journalisten Adam Svanell. Men i intervjun, som Nyheter24 tagit del av, framgår också att Sahlin inte alls är övertygad om att Håkan Juholt kommer att vara partiledare länge till. På frågan om Juholt sitter kvar till nästa val - efter de negativa rubriker som omgärdat honom - lyser tveksamheten igenom.

- Den frågan passar jag. Jag hoppas att partiet tar sig igenom det här, tre år är en livstid i politiken. Sedan får vi se om det dyker upp fler saker. Man har ju mindre och mindre fallhöjd för varje affär, säger Sahlin till Magasinet Novell.

Sahlin säger sig också vara orolig för att socialdemokratin ska utvecklas på samma sätt som den gjort i Danmark, där man anpassade sin politik efter de främlingsfientliga krafter som ryckte fram i landet – och förlorade både sin ideologi och sitt väljarstöd.

- Vi behöver förstå att vi inte bara kan lyssna på opinionen. Vi måste förändra opinionen. Många partier är i dag inne på att mäta sig fram till vad folk tycker. I så fall kan man ersätta politik med Sifo. Vi måste bli ett modernt parti för det mångkulturella Sverige vi lever i nu, säger Mona Sahlin till Magasinet Novell.

Den tidigare partiledaren passar också på att kalla statsminister Fredrik Reinfeldts musiksmak "lika trivial som hans politik" och berättar i intervjun om hur viktiga hennes favoritartister är för henne. Och samtidigt som hon inte tycks helt imponerad av Håkan Juholts ledarskap hävdar hon också att journalistkåren tycks se det som ett självändamål att tvinga bort socialdemokratins ledargestalter från makten.

- En av mina företrädare, Per Albin Hansson, hade två familjer. Det visste alla journalister om, men ingen skrev om det. Sedan dess har det skett en otrolig förändring. Jag var en väldigt, väldigt populär person som sannolikt hade blivit statsminister om det inte vore för Sahlinaffären. Så det är inte så konstigt. Dessutom upplever jag att socialdemokratiska partiledare, eller nästan partiledare som det var i mitt fall, på något vis är journalistikens tolvtaggare.

Intervjun med Mona Sahlin publiceras i Magasinet Novells kommande nummer och intervjun kommer också att publiceras i sin helhet på http://magasinetnovell.se/.

Kommentera
Kopiera länk
Dela