Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hjärtimplantat dödade patient

Nyheter | 04/03/2009 06:30

Hjärtoperationen bedömdes som lyckad. Efter ett år avled patienten.

Hjärtoperationen på en 65-årig man i Norrköping bedömdes som lyckad. Efter ett år avled han - då hade det inopererade implantatet skurit sönder stora kroppspulsådern.

– Det orsakade en omedelbar blödning. När hjärtsäcken fylldes med blod kunde inte hjärtat pumpa längre, säger chefläkare Christer Andersson till Norrköpings Tidningar.

Patienten är en av totalt nio som har opererats med en ny, revolutionerande teknik, skriver NT. Ett paraplyliknande föremål förs in i hjärtat för att täta ett hål mellan hjärtats kammare. Paraplyet består av tunna metallben med ett biologiskt membran från en gris, uppger överläkare Niels-Erik Nielsen på kardiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping (US).

Tidigare var membranet av plast och tanken är att grisvävnaden ska läka in i kroppen. Patienten hade inte haft några symptom när han ett år efter operationen avled. Då upptäcktes det att ett av paraplyets metallben hade trängt igenom förmaksväggen och sedan nött sönder stora kroppspulsådern.

– Nu har sjukhuset slutat att operera in det aktuella implantatet, uppger Nielsen för NT, och de andra patienterna som opererats på US ska informeras.

Tekniken används även i Stockholm, Göteborg och Lund. Fallet ska utredas av Socialstyrelsen och Läkemedelsverket och är anmäld enligt lex Maria.

Skrivet av: