Stormen Berit drabbade Norge under gårdagen och orsakade stora översvämningar. Stormen i Sverige är en ny storm som inofficiellt går under namnet Adventstormen.
1 av 5
Stormen Berit drabbade Norge under gårdagen och orsakade stora översvämningar. Stormen i Sverige är en ny storm som inofficiellt går under namnet Adventstormen. - Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/AP/Scanpix
Här slår stormen till.
2 av 5
Här slår stormen till. - Foto: SMHI
3 av 5
- Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
4 av 5
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
5 av 5
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Monsterstorm drar in över Sverige

En extremt kraftig storm drar in över Sverige under söndagen. SMHI har utfärdat en klass 3-varning för södra Sverige.– Har man möjlighet ska man stanna inomhus, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.


Klass 3-varning

Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Den nya stormen svepte in över Sverige under morgontimmarna och SMHI har utfärdat en klass 3-varning för Halland, Skåne och Österlen. På förmiddagen beräknas stormen ha en vindstyrka på 15-20 sekundmeter. Det är främst södra Sverige som kommer att drabbas.

– Det är en varning för extremt väder, säger Lisa Frost meteorolog på SMHI, till Nyheter24, och fortsätter:

– Har man möjlighet ska man stanna inne när det är en klass 3-varning utfärdad. Det kommer att vara väldigt obehagligt utomhus och man kommer knappt att kunna gå ordentligt utan att slitas med i vindarna.

Den högsta varningsklassen innebär mycket stor fara för störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är ovanligt att SMHI utfärdar klass 3-varningar och stormen väntas öka i styrka under kvällen.

– Det är redan ordentligt blåsigt just nu med stormbyar kring västkusten. Men vinden kommer att kulminera under kvällen och natten och det kan bli vindstyrkor på 25 till 35 meter per sekund, säger Lisa Frost.

Lisa Frost tror dock inte att skogsägarna kommer att drabbas av lika stora skador som vid stormen Gudrun år 2005.

– Den här stormen kommer inte att ha lika höga vindstyrkor som Gudrun hade, men självklart kan det ställa till problem och träd kan slitas med i vindarna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.