Onsdag 27 Okt
Stockholm

Monsterstorm drar in över Sverige

Stormen Berit drabbade Norge under gårdagen och orsakade stora översvämningar. Stormen i Sverige är en ny storm som inofficiellt går under namnet Adventstormen.
1 av 5
Stormen Berit drabbade Norge under gårdagen och orsakade stora översvämningar. Stormen i Sverige är en ny storm som inofficiellt går under namnet Adventstormen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/AP/Scanpix
Här slår stormen till.
2 av 5
Här slår stormen till. Foto: SMHI
3 av 5
4 av 5
5 av 5

En extremt kraftig storm drar in över Sverige under söndagen. SMHI har utfärdat en klass 3-varning för södra Sverige.– Har man möjlighet ska man stanna inomhus, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Klass 3-varning

Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Den nya stormen svepte in över Sverige under morgontimmarna och SMHI har utfärdat en klass 3-varning för Halland, Skåne och Österlen. På förmiddagen beräknas stormen ha en vindstyrka på 15-20 sekundmeter. Det är främst södra Sverige som kommer att drabbas.

– Det är en varning för extremt väder, säger Lisa Frost meteorolog på SMHI, till Nyheter24, och fortsätter:

– Har man möjlighet ska man stanna inne när det är en klass 3-varning utfärdad. Det kommer att vara väldigt obehagligt utomhus och man kommer knappt att kunna gå ordentligt utan att slitas med i vindarna.

Den högsta varningsklassen innebär mycket stor fara för störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är ovanligt att SMHI utfärdar klass 3-varningar och stormen väntas öka i styrka under kvällen.

– Det är redan ordentligt blåsigt just nu med stormbyar kring västkusten. Men vinden kommer att kulminera under kvällen och natten och det kan bli vindstyrkor på 25 till 35 meter per sekund, säger Lisa Frost.

Lisa Frost tror dock inte att skogsägarna kommer att drabbas av lika stora skador som vid stormen Gudrun år 2005.

– Den här stormen kommer inte att ha lika höga vindstyrkor som Gudrun hade, men självklart kan det ställa till problem och träd kan slitas med i vindarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela