Julia Kronlid (SD) menar att ordet neger förknippas med något negativt.
1 av 3
Julia Kronlid (SD) menar att ordet neger förknippas med något negativt. - Foto: Riksdagen
Erik Almqvist menar att ordet blivit kontroversiellt att använda.
2 av 3
Erik Almqvist menar att ordet blivit kontroversiellt att använda. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Linus Bylund (SD) vägrar låta Jimmie Åkesson kommentera Kinnunes uttalande om att neger traditionellt sett är en färg i Sverige.
3 av 3
Linus Bylund (SD) vägrar låta Jimmie Åkesson kommentera Kinnunes uttalande om att neger traditionellt sett är en färg i Sverige. - Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Åkessons pressekreterare vägrar kommentera presschefens utspel

Sverigedemokraternas riksdagsledamöter menar att ordet neger är färgrelaterat men att det ska undvikas i politiska sammanhang.


Jimme Åkessons pressekreterare Linus Bylund (SD) vägrar att kommentera Martin Kinnunens uttalande om att neger traditionellt sett i Sverige är en färg.

– Jag känner Martin och han skulle aldrig uttala sig så, säger han till Nyheter24.

Därefter kräver han att få lyssna på den inspelade intervjun och menar att Jimmie Åkesson inte svarar på "så dumma frågor".

Men det finns det andra i partiet som gör.

Riksdagsledamoten Julia Kronlid (SD) säger till Nyheter24 att hon inte tänker på en färg när hon hör ordet och att hon inte tycker att det är ett lämpligt ord att använda.

– Det är inget ord som jag skulle använda, eftersom att det förknippas med något negativt.

"Färgrelaterat"

– Jag uppfattar det som en generell färg på personer från Afrika. Ordets ursprung är ju svart, säger riksdagsledamoten Erik Almqvist (SD) till Nyheter24 som svar på frågan om neger är en färg.

Men i Sverige säger man väl svart?

– Det är ju färgrelaterat. Det beror på sammanhanget. Jag använder inte ordet neger. När jag var liten så var det inte kontroversiellt att använda, men genom åren har det ju blivit det, speciellt i Stockholm, som när man tog bort ordet negerboll, säger han och fortsätter:

– I mindre orter så använder man ordet neger utan att lägga någon värdering i det. Det är vanligare att det är mer värdeladdat i mer urbana miljöer. Det har ju skett en mindre språkreform, men det används fortfarande bland vanligt folk.

På frågan om han tror att uttalanden där partimedlemmar använder ordet neger kan skada partiet så säger han:

– Jag tycker personligen att man ska undvika att använda ordet i politiska sammanhang. Det innebär en risk för partiet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!