Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-toppens nätpubliceringar granskas

Henrik Agerhäll har tidigare anmälts för hets mot folkgrupp då han delade ut 3 000 flygblad mot invandrare.

Henrik Agerhäll har tidigare anmälts för hets mot folkgrupp då han delade ut 3 000 flygblad mot invandrare.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Nyheter | 05/12/2011 11:00

Sverigedemokraten Henrik Agerhäll publicerar migrationsdomar på sin hemsida.

UMEÅ. "Psykintyg gav ensamkommande flyktingbarn uppehållstillstånd", "Ankarbarn fixade uppehållstillstånd åt mamma och syster" och "Apatisk pojke gav hela familjen uppehållstillstånd". Det är rubriker som satts ovanför några av de domar från Migrationsdomstolen som SD-toppen Henrik Agerhäll lagt ut på sin hemsida.

På sin Facebooksida skriver Henrik Agerhäll om hur han kontaktas av Datainspektionen:

"Citat ur epost jag fick idag: Datainspektionen har fått klagomål på att det behandlas personuppgifter på webbplatsen ********. Vi vill nu komma i kontakt med den som är ansvarig för publiceringen av domar på denna webbplats. Din mejladress är angiven på webbplatsen som kontakt."

– Det är mycket känsliga uppgifter som läcker ut, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen, till Aftonbladet.

Och nu överväger datainspektionen att polisanmäla Sverigedemokraten som är ordförande i Umeå och var toppkandidat på valsedlarna i kommunvalet i Umeå 2010. Men det är inte första gången som Henrik Agerhäll uppmärksammas för sina utspel.

Redan 2009 anmäldes han för hets mot folkgrupp då han delat ut 3 000 flygblad mot invandrare. Fallet nobbades dock av Justitiekanslern då det inte faller under tryckfrihetsförordningen, eftersom ingen ansvarig utgivare angivits.

– Jag ser hemsidan lite grand som en gratisversion av Infotorg juridik. Det är en viktig demokratifråga att allmänheten får reda på vilken nivå bevisvärderingen ligger på inom våra migrationsdomstolar, skriver Henrik Agerhäll i ett mejl till Aftonbladet.

Enligt datainspektionen har de fått in flera anmälningar mot sidan och överväger nu polisanmälan.

– Vi har inte bestämt än vad vi ska göra, säger Jonas Agnvall.