Alexander Bard tycker att det här är en form av "ordpoliseri".
1 av 3
Alexander Bard tycker att det här är en form av "ordpoliseri". - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Richard Sseruwagi kontaktade Alexander Bard efter att han såg ett videoklipp från Gomorron Sverige.
2 av 3
Richard Sseruwagi kontaktade Alexander Bard efter att han såg ett videoklipp från Gomorron Sverige. - Foto: Teateri / Anna Hållams
Richard Sseruwagi ville visa sina vänner konversationen mellan honom och Alexander Bard och la därför upp den på sin facebooksida.
3 av 3
Richard Sseruwagi ville visa sina vänner konversationen mellan honom och Alexander Bard och la därför upp den på sin facebooksida. - Foto: Teateri / Anna Hållams / Montage

Bards påhopp på skådespelaren: "Neger Neger Neger!"

Den före detta idoljurymedlemmen Alexander Bard gick till attack mot skådespelaren Richard Sseruwagi på facebook och kallade honom för "tönt" och "neger".


Det här är Richard Sseruwagi

Richard Sseruwagi föddes den 8 augusti 1954 i Uganda och är skådespelare och sångare.

Sseruwagi  har tidigare studerat vid Abafumi Theatre Academy i Kampala, Uganda. Han har bland annat arbetat med både teater, tv, film. Han har också varit engagerad vid Dramaten, Göta Lejon, Orionteatern, Uppsala Stadsteater och Stockholms stadsteater.

Han har också medverkat i följande filmer:

1993 - Tala! Det är så mörkt

1994 - Tre Kronor

1999 - Den vita lejoninnan

2000 - Tolken

2006 - Linje Lusta Stockholms Stadsteater 

2007 - Råttatouille röst som Lalo

När skådespelaren Richard Sseruwagi såg ett videoklipp från Gomorron Sverige i SVT i våras, där artisten Alexander Bard pratar om att det inte är rasism att använda ordet neger, reagerade skådisen starkt.

I lördags bestämde han sig för att kontakta den före detta idoljurymedlemmen för att förklara att han tycker det är rasism att säga neger till någon.

"Neger neger neger!"

Men i stället för ett resonemang och samtal kring frågan blev Alexander Bard mer och mer provocerande, menar Sseruwagi. I en chattkonversation mellan de båda utspelar sig sedan följande ordväxling:

Alexander Bard: – Min bror är neger och kallar sig neger. Skaffa dig ett liv!

Richard Sseruwagi: – Jag är inte din bror och är väldigt nöjd med mitt liv. Tack.

Alexander Bard: – Nej, du är inte min bror. Men du har inte större rätt att tala för svarta än honom. Försök fatta det!

Richard Sseruwagi: – Det är du som inte fatta det! En offentlig person som du måste tänka noga innan du säger vissa saker på teve. Visst du och din bror kan kalla er själva vad ni vill men världen utanför är mycket annorlunda än du och din bror. Visa lite respekt till resten av världen som inte tänker som du.

Alexander Bard: – Neger neger neger!

"Han håna mig och jag var arg"

Efter det avslutade Richard Sseruwagi konversationen med Bard och valde att lägga upp den på sin sida.

– Jag satte den på facebook för att jag inte tycker hans åsikter är bra. Han hånade mig och jag var arg. Jag tänkte att det här måste allmänheten se, säger Richard Sseruwagi till Nyheter24.

Alexander Bard håller dock inte med Richard Sseruwagi. Han säger till Nyheter24 att han tycker att Richard straffar ut sig själv när han lägger ut en privat chatt offentligt på Facebook. Samtidigt vill han påpeka att han inte är rasist.

– Ordvalen är anpassade efter en privat chatt, de är inte avsedda för offentlig publicering, säger Alexander Bard till Nyheter24.

"Depeche Mode går alltid i negerkläder"

Alexander Bard menar att ordet neger kommer från franskans negre och betyder svart. Han hävdar också att svarta föremål alltså kan vara neger och så även människor.

– Precis som vita föremål kan vara blanka (efter franskans blanche) om man nu vill använda det ordet. Till exempel går Depeche Mode alltid i negerkläder, säger Alexander Bard och fortsätter:

– Jag kallar bögar för bögar, flator för flator, blattar för blattar, negrer för negrer. Jag gillar kraftfulla uttryck i språket och tycker att man ska vara stolt över att man har en kraftfull titel. Svarta amerikanska hiphopare kallar sig själva för "niggahs", det låter coolt.

En form av ordpoliseri

Men Richard Sseruwagi håller inte med. Han menar att det finns barn i Sverige som sett videoklippet från SVT och som blir kallade för "neger" hela tiden. Därför måste vuxna personer hjälpa till och säga att det inte är bra. Efter att skådespelaren publicerat konversationen på facebook fick han starka reaktioner från sina vänner.

Enligt Alexander Bard är det här dock en form av "ordpoliseri" som inte gör någon nytta.

–  Jag tycker att det är viktigt att bekämpa riktig rasism. Däremot tycker jag att alla former av ordpoliseri är förödande. Rasism har inte med ord att göra, det har med hat och förakt att göra. Och jag föraktar eller hatar inga människor. Däremot hatar jag alla former av dumhet och intolerans. Precis så som Richard behandlade mig. jag tycker att hans beteende är korkat, självgott och överjävligt illojalt mot en medmänniska. Precis som rasism, säger Alexander Bard till Nyheter24.

Här är intervjun med Alexander Bard i SVT:s Gomorron Sverige

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.