Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bards påhopp på skådespelaren: "Neger Neger Neger!"

- 14/12/2011, 12:03 -
Alexander Bard tycker att det här är en form av "ordpoliseri".
1 av 3

Alexander Bard tycker att det här är en form av "ordpoliseri".

Bertil Ericson / SCANPIX

Richard Sseruwagi kontaktade Alexander Bard efter att han såg ett videoklipp från Gomorron Sverige.
2 av 3

Richard Sseruwagi kontaktade Alexander Bard efter att han såg ett videoklipp från Gomorron Sverige.

Teateri / Anna Hållams

Richard Sseruwagi ville visa sina vänner konversationen mellan honom och Alexander Bard och la därför upp den på sin facebooksida.
3 av 3

Richard Sseruwagi ville visa sina vänner konversationen mellan honom och Alexander Bard och la därför upp den på sin facebooksida.

Teateri / Anna Hållams / Montage

Den före detta idoljurymedlemmen Alexander Bard gick till attack mot skådespelaren Richard Sseruwagi på facebook och kallade honom för "tönt" och "neger".

När skådespelaren Richard Sseruwagi såg ett videoklipp från Gomorron Sverige i SVT i våras, där artisten Alexander Bard pratar om att det inte är rasism att använda ordet neger, reagerade skådisen starkt.

I lördags bestämde han sig för att kontakta den före detta idoljurymedlemmen för att förklara att han tycker det är rasism att säga neger till någon.

"Neger neger neger!"

Men i stället för ett resonemang och samtal kring frågan blev Alexander Bard mer och mer provocerande, menar Sseruwagi. I en chattkonversation mellan de båda utspelar sig sedan följande ordväxling:

Alexander Bard: – Min bror är neger och kallar sig neger. Skaffa dig ett liv!

Richard Sseruwagi: – Jag är inte din bror och är väldigt nöjd med mitt liv. Tack.

Alexander Bard: – Nej, du är inte min bror. Men du har inte större rätt att tala för svarta än honom. Försök fatta det!

Richard Sseruwagi: – Det är du som inte fatta det! En offentlig person som du måste tänka noga innan du säger vissa saker på teve. Visst du och din bror kan kalla er själva vad ni vill men världen utanför är mycket annorlunda än du och din bror. Visa lite respekt till resten av världen som inte tänker som du.

Alexander Bard: – Neger neger neger!

"Han håna mig och jag var arg"

Efter det avslutade Richard Sseruwagi konversationen med Bard och valde att lägga upp den på sin sida.

– Jag satte den på facebook för att jag inte tycker hans åsikter är bra. Han hånade mig och jag var arg. Jag tänkte att det här måste allmänheten se, säger Richard Sseruwagi till Nyheter24.

Alexander Bard håller dock inte med Richard Sseruwagi. Han säger till Nyheter24 att han tycker att Richard straffar ut sig själv när han lägger ut en privat chatt offentligt på Facebook. Samtidigt vill han påpeka att han inte är rasist.

– Ordvalen är anpassade efter en privat chatt, de är inte avsedda för offentlig publicering, säger Alexander Bard till Nyheter24.

"Depeche Mode går alltid i negerkläder"

Alexander Bard menar att ordet neger kommer från franskans negre och betyder svart. Han hävdar också att svarta föremål alltså kan vara neger och så även människor.

– Precis som vita föremål kan vara blanka (efter franskans blanche) om man nu vill använda det ordet. Till exempel går Depeche Mode alltid i negerkläder, säger Alexander Bard och fortsätter:

– Jag kallar bögar för bögar, flator för flator, blattar för blattar, negrer för negrer. Jag gillar kraftfulla uttryck i språket och tycker att man ska vara stolt över att man har en kraftfull titel. Svarta amerikanska hiphopare kallar sig själva för "niggahs", det låter coolt.

En form av ordpoliseri

Men Richard Sseruwagi håller inte med. Han menar att det finns barn i Sverige som sett videoklippet från SVT och som blir kallade för "neger" hela tiden. Därför måste vuxna personer hjälpa till och säga att det inte är bra. Efter att skådespelaren publicerat konversationen på facebook fick han starka reaktioner från sina vänner.

Enligt Alexander Bard är det här dock en form av "ordpoliseri" som inte gör någon nytta.

–  Jag tycker att det är viktigt att bekämpa riktig rasism. Däremot tycker jag att alla former av ordpoliseri är förödande. Rasism har inte med ord att göra, det har med hat och förakt att göra. Och jag föraktar eller hatar inga människor. Däremot hatar jag alla former av dumhet och intolerans. Precis så som Richard behandlade mig. jag tycker att hans beteende är korkat, självgott och överjävligt illojalt mot en medmänniska. Precis som rasism, säger Alexander Bard till Nyheter24.

Här är intervjun med Alexander Bard i SVT:s Gomorron Sverige