Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Första svenska "militära" hotet mot statsministern

- 14/12/2011, 16:00 -

"När nu vargjakten är över kanske man skall ta hand om politikerna..."

EKSJÖ. Försvarsmakten har aldrig tidigare haft något liknande fall där deras anställda har hotat Sveriges statsminister eller andra politiker. Det berättar Försvarsmakten nu för Nyheter24.

– Jag har hört runt med mina kollegor och de berättar att vi inte har haft något liknande fall tidigare, säger Marie Tisäter på Försvarsmaktens presstjänst till Nyheter24.

Det var i våras som en 47-årig reservofficer skickade hotmejl till statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och flera andra politiker. Mejlet fick både Säkerhetspolisen (Säpo) och den militära underrättelsetjänsten att reagera direkt. Enligt Peter Gustavsson, informationschef för Göta ingenjörregemente Ing 2 där 47-åringen var verksam, genomförde Säpo och underrättelsetjänsten ett test för att kolla om officern höll den lägsta säkerhetsklassningen.

Men resultat blev negativt och då de inte ansåg att han är säkerhetsklassad för att ha en tjänst inom militären fick han besked om att han skulle sparkas.

– Den lägsta säkerhetsklassningen är tre och i och med det här mejlet uppnår han inte den här säkerhetsklassningen, säger Peter Gustavsson till Nyheter24.

Från Säpo:s sida vill man inte kommentera hotmejlet till statsministern.

– Vi kommenterar inte hotbilden kring statsministern. Vi gör bedömningar från fall till fall och jag kan inte göra några generella spekulationer, säger Sara Kvarnström på Säpo:s presstjänst till Nyheter24.

Enligt Sveriges Radio Kronoberg ska officern ha skrivit: "När nu vargjakten är över kanske man skall ta hand om politikerna..."

47-åringen har dock sagt att det inte var menat som ett hot mot Fredrik Reinfeldt utan som ett upprop mot regeringen och elbolagens vinster. Officern ska även ha skickat mejl till kollegor som har uppfattats som hotfulla. Men även de förnekar han och menar att han har tuff jargong.