Polisens avspärrningar av skogsområdet där fyraåringen hittades död på söndagskvällen.
1 av 2
Polisens avspärrningar av skogsområdet där fyraåringen hittades död på söndagskvällen. - Foto: Anders Andersson / SCANPIX
Fyndplatsen i Ljungby beprydd med gosedjur, ljus och blommor.
2 av 2
Fyndplatsen i Ljungby beprydd med gosedjur, ljus och blommor. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Tioåring ströp fyraåringen till döds

Den tioårige pojken har erkänt mordet, berättade polisen på en presskonferens på onsdagen.


Det här har hänt:

På söndagseftermiddagen den 16 oktober försvann den fyraårige pojken från en lekplats i Ljungby. Klockan 19.25 anmäldes han försvunnen. Ett stort spaningsarbete inleddes. Omkring 22.00 hittades fyraåringen död i en skogsdunge.

På måndagen fortsatte polisen att undersöka platsen. Pojkens kropp fördes till Lund för obduktion.

Polisen ställde på tisdagen in sin husbil i Ljungby i försök att ta emot fler tips. Polisen fick under dagen ett preliminärt besked om hur fyraåringen dödats, men vill inte gå ut med uppgifterna.

Pojkens familj har sedan tidigare varit föremål för en utredning inom socialtjänsten. En utredning som inte ledde till någon omhändertagning av barnen, trots att polisen slog larm i samband med ett ingripande.

På onsdagen berättade polisen att en tioårig pojke ströp fyraåringen.

LJUNGBY. Den fyraårige pojken anmäldes försvunnen av familjen strax före halv åtta på söndagen den 16 oktober. Pojken hittades senare på kvällen död i en skogsdunge efter en intensiv sökinsats från polisen. På onsdagen gick polisen ut med att mordet har klarats upp.

En tioårig pojke har erkänt att han ströp den fyraårige pojken, meddelade polisen på en presskonferens.

Enligt polisen har mellan 35-40 poliser arbetat med utredningen. Cirka 540 förhör och minst 65 barnförhör har genomförts av polisens specialutbildade barnutredare. Polisen i Kronoberg har även fått stöd av Riksmordkommissionen med att systematisera utredningsmaterialet genom att bygga upp en organisation enligt metodstödet för att utredning av grova brott. Även Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp har hjälpt till med sina specialkompetenser.

På presskonferens berättade polisen att tioåringen blev intressant för utredningen på ett tidigt stadium:

"Tidigt i utredningen blev den misstänkte 10-årige pojken intressant för utredarna. Den 19 oktober begärde förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson, att den 10-årige misstänkte pojken skulle få ett juridiskt biträde förordnat av Växjö tingsrätt."

Brottsrubriceringen är mord och den misstänkte 10-årige pojken har berättat att han strypt den 4-årige pojken till döds med ett hopprep.

– Svårigheten i den här utredningen har varit att bevisningen har funnits hos barn, och det har varit en mycket svår situation att hantera, förklarade förundersökningsledaren Yvonne Rudinsson.

De sociala myndigheterna i Ljungby kommun har hela tiden informerats under utredningens gång.

– Mitt i all tragik känns det bra att kunna konstatera att vi nu klarat upp mordet på den 4-årige pojken i Ljungby. Lokalt har vi satsat stora resurser för att kunna klara upp brottet och tillsammans med biträde från Rikskriminalpolisen har vi lyckats. Min förhoppning är att det faktum att brottet nu är uppklarat ska ge alla som på ett eller annat sätt är berörda av denna mycket tragiska händelse bättre förutsättningar för att kunna gå vidare i det svåra sorgearbetet, säger Anders Kjaersgaard, länspolismästare i Kronoberg och Kalmar län.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!