Annie Johansson (numera Lööf) och Fredrick Federley inför FRA-omröstningen 2008. De var två av de borgerliga ledamöter som först var helt emot förslaget men som fick igenom vissa tillägg.
1 av 3
Annie Johansson (numera Lööf) och Fredrick Federley inför FRA-omröstningen 2008. De var två av de borgerliga ledamöter som först var helt emot förslaget men som fick igenom vissa tillägg. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Morgan Johansson (S) och justitieminister Beatrice Ask (M) på torsdagens presskonferens. Säpo ska få signalspana samtidigt som en "integritetskommission" tillsätts för att säkerställa den personliga integriteten.
2 av 3
Morgan Johansson (S) och justitieminister Beatrice Ask (M) på torsdagens presskonferens. Säpo ska få signalspana samtidigt som en "integritetskommission" tillsätts för att säkerställa den personliga integriteten. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
EU-minister Birgitta Ohlsson är en av de tidigare FRA-kritikerna som valt att inte kommentera uppgörelsen.
3 av 3
EU-minister Birgitta Ohlsson är en av de tidigare FRA-kritikerna som valt att inte kommentera uppgörelsen. - Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX

Tidigare FRA-kritiker knäpptysta efter nya överenskommelsen

Säpo och Rikskriminalpolisen ska få använda sig av signalspaning. Men många känner sig svikna av både regeringen och Socialdemokraterna när FRA-lagen nu utvidgas på ett sätt många menar går stick i stäv med de löften som gavs när lagen klubbades igenom.


Integritetskommissionen

Utöver överenskommelsen om signalspaningen presenterade regeringen och Socialdemokraterna också en integritetskommission som ska se till så att individens rättigheter tillgodoses.

Enligt Morgan Johansson handlar det inte om signalspaningen i synnerhet utan integritet i allmänhet. Han betonar också att det inte bara har att göra med förhållandet stat-individ utan även privata aktörer.

– Till exempel Facebook och Google har ju jättemycket personlig information om människor, säger han.

SVERIGE. På torsdagen presenterade regeringen och Socialdemokraterna en överenskommelse om att Säpo och Rikskriminalpolisen ska få tillgång till signalspaning. Detta efter att krav ställdes då lagstiftningen ansetts ha hindrat dem i utredningen om självmordsbombaren Taimour Abdulwahab. Samtidigt ska man utreda stärkt integritet - i allmänhet.

Flera framstående politiker som kämpade hårt för de tillägg i lagen som skulle garantera integriteten undviker nu att kommentera beskedet.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) hänvisar alla frågor till justitiedepartementet.

Centerpartiledaren och näringsministern Annie Lööf (C) hänvisar alla frågor till Centerpartiets talesperson Johan Linander (C).

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) avböjer att kommentera då hon är upptagen hela dagen och inte har någon möjlighet att kolla upp den nya överenskommelsens innebörd.

Fredrick Federley (C), som fällde tårar i talarstolen innan förslaget röstades igenom 2008, vill inte kommentera eftersom han är pappaledig. På twitter skriver han dock att "det skulle utredas i särskild ordning enligt överenskommelsen och nu är det klart och bestämt ser det ut som".

Riksdagsledamoten Karl Sigfrid (M) var också en av FRA-kritikerna 2008. Han menar dock att det inte finns något kontroversiellt med dagens besked - överenskommelsen från 2008 sa att frågan om Säpos signalspaning skulle utredas.

– Det tolkar jag som att det fanns en öppning, säger han till Nyheter24.

Är detta ett förslag du kan ställa dig bakom då?

– Ja, jag skulle säga att jag delvis redan gjort det efter kompromissen 2008. Det här är en naturlig följd av den.

Det lät annorlunda under hösten 2009, när Sigfrid sa följande till Aftonbladet:

– Det handlar inte längre om massövervakning som i det gamla förslaget. FRA får bara tillgång till den trafik som den nyinrättade domstolen beslutar om. Det är också viktigt att det nu bara är tre myndigheter som får beställa fram uppgifter. Den så kallade FRA-shopen är stängd.

S: Man kan inte regera och vara mot signalspaning

Socialdemokraternas Morgan Johansson, som tillsammans med justitieminister Beatrice Ask (M) presenterade den nya överenskommelsen på torsdagen, menar att man inte kan regera och vara emot signalspaning.

– Tänk dig att vi vinner valet 2014, avskaffar signalspaning och sen ett halvår senare spränger någon sig själv på centralstationen. En sån regering klarar inte en vecka, säger han till Nyheter24.

Henrik Alexandersson, som arbetar på Piratpartiets kontor i Bryssel och är ordförande för Frihetsfronten, menar att "sveket är enhälligt".

– Från Socialdemokraterna är det ju ett svek eftersom de gör en helomvändning. Och regeringen har svikit alla löften om att inte öppna FRA-shopen igen. Det är ett svek från nästan allas sida, säger han till Nyheter24.

Morgan Johansson (S) hävdar motsatsen - att S varit de enda som varit konsekventa.

– Vi hade gärna gjort upp med den borgerliga regeringen redan 2008 men de ville inte. De ville göra upp själva, säger han.

"Överenskommelsen 2008 var öppen"

Henrik Alexandersson vill att Lööf, Federley och de andra nu ska erkänna att det mest handlade om tomma ord när FRA-lagen röstades igenom.

– Jag skulle vilja att de ställde sig upp och sa "nej, det blev inte bra, men nu får vi kämpa vidare". Men det tror jag inte att jag kommer att få höra, säger han.

Men alla är inte lika angelägna att kalla det ett svek. Mark Klamberg, doktorand i folkrätt vid Stockholms universitet och verksam i Folkpartiet, menar att överenskommelsen om polisen var öppen.

– Överenskommelsen 2008 begränsade vilka myndigheter som skulle få tillgång till signalspaningen och att man skulle utreda polisens behov. Det är det som nu gjorts, säger han till Nyheter24.

Så du ser det inte som ett svek?

– Det får andra uttala sig om. Jag kan förstå att folk känner sig svikna, men då har man inte läst överenskommelsen tillräckligt noggrant.

/
/
/
/
/
Relaterat
Sveriges övervakning blir som Syriens: "Inga hämningar längre"
Beatrice Ask får hård kritik och den utökade övervakningen jämförs med metoder som används i flera diktaturer såsom Syrien, Iran och Burma.
V om FRA-lagen: "Tror inte regeringen tar dessa saker på allvar"
Försvarsutskottet hanterar signalspaningen, men inom de olika politiska lägren tycker man olika om Europadomstolens beslut att kräva svar från svenska regeringen.
Nu krävs regeringen på svar om FRA-lagen
Tre år efter att Centrum för rättvisa anmälde FRA-lagen till Europadomstolen så väljer nu Strasbourg att agera.
Söndagsintervjun: Annie Lööf
Nyheter24:s Eric Rosén hälsar på Annie Lööf på Näringsdepartementet.
Ett år efter julruschbombaren
Stockholmspolisen stationerar ett mobilt poliskontor mitt på Drottninggatan för att skapa en lugn julhandel.
FBI: "Okänd man på plats efter bomben"
40 personer kunde ha dött när Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i Stockholm förra året.
Senaste nytt

Kungen besöker Stenungsund

SBB avslutar översyn – tillför 8 miljarder

Krisande fastighetsbolaget SBB säljer nära 1,2 procent av Educo till Brookfield för 242 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt ska Educo återbetala delar av ett koncerninternt lån – vilket stärker SBB:s likvid med cirka 7,8 miljarder kronor.

Londonpolis inför rätta – kollegor nobbar vapnen

En mängd poliser i London har lämnat ifrån sig sina tillstånd att bära vapen sedan en kollega anklagats för mord efter en dödsskjutning, meddelar en talesperson för polisen.

Solna: Polisen rapporterar om polisinsats / kommendering

1 timme sedan
"Fotbollsmatchen på Friends arena på söndag eftermiddag har genomförts utan allvarliga ordningsstörningar.", skriver polisen på sin hemsida.

Swedavia inför pristak på flygplatsmat

1 timme sedan
Swedavia ska införa pristak på mat på de flygplatser som bolaget driver, däribland Arlanda och Landvetter, skriver Dagens industri.

Trafikverket efter jordskredet: "Chansa inte"

1 timme sedan
Trafikverket vädjar till pendlare som påverkas av jordskredet i Stenungsund att ha en avvaktande inställning till att ge sig ut i trafiken i början av nästa vecka. Köerna kan byggas på blixtsnabbt, säger presschef Bengt Olsson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.