Tisdag 15 Jun
Stockholm

Systern om domen: "Det här känns jättejobbigt"

Hans Linde kräver att regeringen agerar för att få hem de svenska journalisterna.
1 av 8
Hans Linde kräver att regeringen agerar för att få hem de svenska journalisterna. Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX
Martin Schibbye och Johan Persson greps i ogaden.
2 av 8
Martin Schibbye och Johan Persson greps i ogaden. Foto: Faksimil ETV
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien.
3 av 8
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien. Foto: SCANPIX
I Martin Shibbyes vittnesmål berättar han om att han vaktades av tungt beväpnade vakter i Somailia.
4 av 8
I Martin Shibbyes vittnesmål berättar han om att han vaktades av tungt beväpnade vakter i Somailia. Foto: SCANPIX
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget.
5 av 8
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget. Foto: SCANPIX
Carl Bildt kommenterade domen på twitter.
6 av 8
Carl Bildt kommenterade domen på twitter. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Svenska journalistförbundet (SJF) har sänt två medarbetare till Addis Abeba i Etiopien för att markera sitt stöd för Johan Persson och Martin Schibbye när domen faller på onsdagen. Pär Trehörning, ombudsman för ytrrandefrihetsfrågor på SJF och Anita Vahlb
7 av 8
Svenska journalistförbundet (SJF) har sänt två medarbetare till Addis Abeba i Etiopien för att markera sitt stöd för Johan Persson och Martin Schibbye när domen faller på onsdagen. Pär Trehörning, ombudsman för ytrrandefrihetsfrågor på SJF och Anita Vahlb. Foto: INGRID DAHLBÄCK / TT / SCANPIX
Johan Perssons föräldrar Kjell och Kristina stannade kvar i Addis Abeba efter förra omgången i rättsprocessen. nu väntar de spänt på onsdagens dom mot deras son och reportern Martin Schibbye.
8 av 8
Johan Perssons föräldrar Kjell och Kristina stannade kvar i Addis Abeba efter förra omgången i rättsprocessen. nu väntar de spänt på onsdagens dom mot deras son och reportern Martin Schibbye. Foto: INGRID DAHLBÄCK / TT / SCANPIX

Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde säger att domen är "oerhört upprörande". Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt hävdar att de fortsätter arbetet för att befria Etiopiensvenskarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

ADDIS ABEBA. På onsdagen dömdes Johan Persson och Martin Schibbye för både terrorbrott och olaglig inresa i Etiopien. Domen har väckt starka reaktioner i Sverige och för Martin Schibbyes syster Greta Rydermark Schibbye kom beskedet som en chock.

– Det här känns jättejobbigt. Jag hade hoppats på något annat, men samtidigt var det inte oväntat, säger systern Greta Rydermark Schibbye till Nyheter24 och fortsätter:

– Nu väntar jag på en direktrapport från Karin (mamma till Martin Schibbye) och Linnea (Martin Schibbyes fru) där nere och förhoppningsvis får vi ett nytt datum om när straffet ska tidsbestämmas. Då hoppas jag att jag kan vara där nere.

"Det är oerhört upprörande"

De två svenskarna riskerar nu långa fängelsestraff. Maxstraffet är 25 års fängelse men åklagaren yrkade på minst 15 år. Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde har tidigare visat sitt stöd för de svenska journalisterna.

– Det är oerhört upprörande och det är såklart en tydlig attack mot press- och yttrandefriheten, säger Hans Linde till Nyheter24.

Greta Rydermark Schibbye fick ta emot beskedet hemma i Sverige medan hennes och Martin Schibbyes mamma - Karin - är nere i Addis Abeba tillsammans med frun Linnea.

– Det här var inget bra besked, men man hade ju hoppats ändå. Jag har stöd här hemma så det är okej, säger Greta Rydmark Schibbye till Nyheter24.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber säger till Nyheter24 att journalister måste kunna göra som Schibbye och Persson i sitt arbete.

- Jag tänkte på att dokumentären från Syrien som visades i Agenda i söndags också var gjord av journalister utan inresetillstånd. Det är så man måste jobba i länder som inte har yttrandefrihet, annars blir det inga reportage därifrån. Sen frågar sig folk hur det kunde gå så långt med folkmord i Rwanda. Jo, för att ingen journalist uppmärksammade omvärlden på det, säger hon till Nyheter24.

Innan Johan Persson och Martin Schibbye fördes ut från rättssalen hann de krama om sina föräldrar. På vägen ut ska Martin Schibbye även ha viskat:

– Det blir fler ronder, skriver Expressen.

Hans Lindes kritik mot Bildt och Reinfeldt

Tidigare har Hans Linde riktat stark kritik mot regeringen för att de inte har agerat tillräckligt för att hjälpa svenskarna i Etiopien.

Uppgifter till Nyheter24 gör gällande att UD nu i första hand jobbar för ett ifrågasättande av domen och i andra hand för ett utlämnande.

Ungefär en timme efter domen blev offentlig kommenterade utrikesministern Carl Bildt domen så här på twitter.

"Sverige uttrycker allvarlig oro över hårda straff mot svenska journalister i Etiopien. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att befria dem."

"Tar kontakt med etiopiska regeringen på hög nivå"

Även statsministern Fredrik Reinfeldt kommenterade domen i ett skriftligt uttalande på regeringens hemsida:

"Regeringen ser med stort allvar på domen i dag mot de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Addis Abeba. Vår utgångspunkt är och förblir att de varit i landet på ett journalistiskt uppdrag. De bör så snart som möjligt försättas på fri fot för att också kunna återförenas med sina familjer i Sverige. Vi analyserar nu domslutet och situationen också i samråd med journalisterna och deras anhöriga. Redan nu tar vi dock kontakt på hög nivå med den etiopiska regeringen i ärendet."

– Det är ju självklart ett misslyckande för Sverige att de döms. Om regeringen hade agerat på ett annat sätt så kanske de hade gått annorlunda. Jag har tidigare varit kritisk på flera punkter, säger Hans Linde till Nyheter24.

Vad tycker du att man bör göra nu?

– Sverige måste ligga på för att de ska bli benådade eller utlämnad till Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela