Söndag 1 Aug
Stockholm

Bildt: "Min bakgrund i Lundin är inte relevant"

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien.
1 av 6
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien. Foto: SCANPIX
I Martin Shibbyes vittnesmål berättar han om att han vaktades av tungt beväpnade vakter i Somailia.
2 av 6
I Martin Shibbyes vittnesmål berättar han om att han vaktades av tungt beväpnade vakter i Somailia. Foto: SCANPIX
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget.
3 av 6
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget. Foto: SCANPIX
Svenska journalistförbundet (SJF) har sänt två medarbetare till Addis Abeba i Etiopien för att markera sitt stöd för Johan Persson och Martin Schibbye när domen faller på onsdagen. Pär Trehörning, ombudsman för ytrrandefrihetsfrågor på SJF och Anita Vahlb
4 av 6
Svenska journalistförbundet (SJF) har sänt två medarbetare till Addis Abeba i Etiopien för att markera sitt stöd för Johan Persson och Martin Schibbye när domen faller på onsdagen. Pär Trehörning, ombudsman för ytrrandefrihetsfrågor på SJF och Anita Vahlb. Foto: INGRID DAHLBÄCK / TT / SCANPIX
Johan Perssons föräldrar Kjell och Kristina stannade kvar i Addis Abeba efter förra omgången i rättsprocessen. nu väntar de spänt på onsdagens dom mot deras son och reportern Martin Schibbye.
5 av 6
Johan Perssons föräldrar Kjell och Kristina stannade kvar i Addis Abeba efter förra omgången i rättsprocessen. nu väntar de spänt på onsdagens dom mot deras son och reportern Martin Schibbye. Foto: INGRID DAHLBÄCK / TT / SCANPIX
Carl Bildt pressades på frågor om Lundin Petroleum.
6 av 6
Carl Bildt pressades på frågor om Lundin Petroleum. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

En kritiserad Carl Bildt fick svara på frågor om vad Sverige gör och inte gör för de i Etiopien dömda journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

STOCKHOLM. En pressad utrikesminister förklarade att man nu har tagit kontakt med den etiopiska regeringen på "en hög nivå" efter domen offentliggjordes mot Johan Persson och Martin Schibbye. Carl Bildt som tidigare kritiserat för att hans tysta diplomati inte har fungerat i kampen om att få de svenska journalisterna fria svarade att det i alla fall har varit "en tydlig diplomati".

En del av kritiken mot Carl Bildt har även handlat om att han hamnat i en jävsituation, då han så sent som i oktober 2006 satt i styrelsen för Lundin Petroleum - samma företag som journalisterna var på plats för att granska i Etiopien.

Hur kan Martin Schibbye och Johan Perssons familjer vara 100 procent säkra på att din bakgrund inom Lundin Petroleum inte har påverkat hur du har agerat?

– Det får du fråga dem om, om de har någon bedömning, sa Carl Bildt till Nyheter24 på pressträffen i Utrikesdepartementet.

Men du säger att du har pratat med deras familjer tidigare i dag?

– Vi har inte talat om det, vi har talat om vad vi ska göra för att hjälpa dem.

Hur stort problem är det att så många svenskar frågar sig det här överhuvudtaget?

– Nej, det är inte relevant i sammanhanget, sa Carl Bildt till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela