De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien.
1 av 6
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien. - Foto: SCANPIX
I Martin Shibbyes vittnesmål berättar han om att han vaktades av tungt beväpnade vakter i Somailia.
2 av 6
I Martin Shibbyes vittnesmål berättar han om att han vaktades av tungt beväpnade vakter i Somailia. - Foto: SCANPIX
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget.
3 av 6
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget. - Foto: SCANPIX
Svenska journalistförbundet (SJF) har sänt två medarbetare till Addis Abeba i Etiopien för att markera sitt stöd för Johan Persson och Martin Schibbye när domen faller på onsdagen. Pär Trehörning, ombudsman för ytrrandefrihetsfrågor på SJF och Anita Vahlb
4 av 6
Svenska journalistförbundet (SJF) har sänt två medarbetare till Addis Abeba i Etiopien för att markera sitt stöd för Johan Persson och Martin Schibbye när domen faller på onsdagen. Pär Trehörning, ombudsman för ytrrandefrihetsfrågor på SJF och Anita Vahlb - Foto: INGRID DAHLBÄCK / TT / SCANPIX
Johan Perssons föräldrar Kjell och Kristina stannade kvar i Addis Abeba efter förra omgången i rättsprocessen. nu väntar de spänt på onsdagens dom mot deras son och reportern Martin Schibbye.
5 av 6
Johan Perssons föräldrar Kjell och Kristina stannade kvar i Addis Abeba efter förra omgången i rättsprocessen. nu väntar de spänt på onsdagens dom mot deras son och reportern Martin Schibbye. - Foto: INGRID DAHLBÄCK / TT / SCANPIX
Carl Bildt pressades på frågor om Lundin Petroleum.
6 av 6
Carl Bildt pressades på frågor om Lundin Petroleum. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Bildt: "Min bakgrund i Lundin är inte relevant"

En kritiserad Carl Bildt fick svara på frågor om vad Sverige gör och inte gör för de i Etiopien dömda journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

STOCKHOLM. En pressad utrikesminister förklarade att man nu har tagit kontakt med den etiopiska regeringen på "en hög nivå" efter domen offentliggjordes mot Johan Persson och Martin Schibbye. Carl Bildt som tidigare kritiserat för att hans tysta diplomati inte har fungerat i kampen om att få de svenska journalisterna fria svarade att det i alla fall har varit "en tydlig diplomati".

En del av kritiken mot Carl Bildt har även handlat om att han hamnat i en jävsituation, då han så sent som i oktober 2006 satt i styrelsen för Lundin Petroleum - samma företag som journalisterna var på plats för att granska i Etiopien.

Hur kan Martin Schibbye och Johan Perssons familjer vara 100 procent säkra på att din bakgrund inom Lundin Petroleum inte har påverkat hur du har agerat?

– Det får du fråga dem om, om de har någon bedömning, sa Carl Bildt till Nyheter24 på pressträffen i Utrikesdepartementet.

Men du säger att du har pratat med deras familjer tidigare i dag?

– Vi har inte talat om det, vi har talat om vad vi ska göra för att hjälpa dem.

Hur stort problem är det att så många svenskar frågar sig det här överhuvudtaget?

– Nej, det är inte relevant i sammanhanget, sa Carl Bildt till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.