Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Hade vi en kristallkula skulle vi låsa in alla mördare"

Polisen misstänker en 37-åring för mordet i en gångtunnel i centrala Kristinehamn. Bilden är från ett annat tillfälle.
1 av 4

Polisen misstänker en 37-åring för mordet i en gångtunnel i centrala Kristinehamn. Bilden är från ett annat tillfälle.

De tre männen som sköts i en kafélokal i Malmö på annandagen attackerades av gärningsmannen klädd i en mask från filmen The Town.
2 av 4

De tre männen som sköts i en kafélokal i Malmö på annandagen attackerades av gärningsmannen klädd i en mask från filmen The Town.

FAKSIMIL

I den här kafélokal i Malmö avrättades de tre männen.
3 av 4

I den här kafélokal i Malmö avrättades de tre männen.

Johan Nilsson/SCANPIX

Vid den här porten på Ramels väg 105 i Rosengård hittas den 15-årige pojken på nyårsnatten.
4 av 4

Vid den här porten på Ramels väg 105 i Rosengård hittas den 15-årige pojken på nyårsnatten.

Johan Nilsson / SCANPIX

Nyheter | 02/01/2012 14:00

Två av sex mord under jul- och nyårshelgen begicks i Malmö där polisen nu ber om hjälp från Rikskriminalen.

Under 2011 års sista dagar begicks sex mord i Sverige. Det yngsta offret, en 15-årig kille från Rosengård, avrättades med ett antal skott under nyårsnatten. Det brutala mordet som ägde rum på ökända Ramels väg har skakat hela Malmö till grunden. Det har till och med gått så långt att polisen börjar känna sig maktlösa.

– Det är för mycket nu. Vad ska man göra? Skärpa vapenlagarna? Det är andra som måste gå in och agera nu också, säger Anders Lindell, pressinformatör polisen i Malmö, till Nyheter24.

Malmöpolisen kallar in experthjälp från "Rikskrim"

När polisen höll en presskonferens på måndagsförmiddagen förklarade de att det brutala våldet har nått den gräns för vad de klarar av.

– Sedan den 24 november har vi haft fem mord och nu gör vi en inventering över hur mycket personal vi behöver för det här. Vi har också bett om hjälp från rikskriminalpolisen där speciella utredare ska hjälpa oss, säger Anders Lindell.

Den 15-årige pojken, som avled av sina skador på sjukhus klockan 18.30 på nyårsdagen, hade kopplingar till Rosengård men var inte boende i området. Det så kallade "nyårsmordet" var det sjätte i raden av brutala dödsfall som började med att en 44-årig man misshandlades till döds i Ludvika strax före julhelgen.

Ludvikamordet går mot en lösning

I Ludvikamordet sitter två män, 27 och 22 år gamla, häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet. Tidigare har ytterligare två män suttit häktade men trots att de nu har släppts är de fortfarande misstänkta för inblandning i mordet.

– Vi ska utreda deras delaktighet. De har inte varit lika framåt som de två övriga männen, Sven-Åke Petters, presstalesman vid polisen i Dalarna, till Nyheter24.

Är ni säkra på att ni har ringat in de misstänkta?

– Ja, det tror vi.

Knivmordet i Fittja

Den blodröda mordvågen fortsatte sedan in på julhelgen. Natten till juldagen knivmördades en 23-årig man i Stockholmsförorten Fittja. Den unga mannen attackerades under ett lägenhetsbråk och enligt uppgifter från polisen ska han ha dödas med en kökskniv. Två kvinnor och en man har gripits och anhölls senare av åklagare misstänkta för mord. Enligt polisen ska de haft en relation till varandra.

"Hade vi en kristallkula skulle vi låsa in alla mördare"

Samma natt attackeras och knivmördas en 29-årig man i Kristinehamn. En 37-årig grovt kriminell man, med närmare 40 domar mot sig, är huvudmisstänkt för brottet och häktad på sannolika skäl.

29-åringen hittades strax före klockan fyra på tidigt på morgonen av två kvinnor i en gångtunnel. Bara en vecka innan mordet satt den 37-årige mannen häktad för både misshandel och olaga hot. Åklagaren Jan-Erik Nyman ansåg dock inte att det fanns tillräckligt med skäl att hålla den välkände 37-åringen och släppte honom på fri fot.

– Situationen var den att brottsligheten var av en annan karaktär och det fanns inga häktningsskäl, säger Jan-Erik Nyman och fortsätter.

– Hade vi haft en kristallkula där vi visste vad som skulle hända då skulle vi låsa in alla mördare i Sverige, men nu har vi ingen sådan.

"Mördaren bar en halloweenmask"

På annandagen var det dags igen. En person sköts ihjäl och två skottskadades på ett café i Malmö av en gärningsman, klädd i en mask från filmen The Town. De tre männen som besköts är välkända av polisen. De ska dock inte ha kopplingar till den gängkriminalitet som finns i Malmö.

– Vi vet att han blev beskjuten med ett stort antal skott och dör på plats inom några minuter. Det liknade närmast en avrättning, sa kriminalkommissarie J.B. Cederholm vid Länskriminalen till Nyheter24.

"Offret känd av Uppsalapolisen"

Det näst sista mordet, innan nyårsnatten, inträffar strax innan klockan sex på annandagens morgon då polisen kallas till en lägenhet mitt i centrala Uppsala efter att man fått in uppgifter om skottlossning i området. I en lägenhet hittas en 26-årig man mycket svårt skadad. Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare för bland annat flera våldsbrott, avled av skadorna och en förundersökning om mord inleddes. Polisen har dock inga misstänkta för mordet men ett antal personer har plockats in på förhör.