Tisdag 20 Apr
Stockholm

Han gjorde barnporr till en sport

Sven-Erik Alhem kritiserar domen och tycker att det är ett hån mot de drabbade.
Sven-Erik Alhem kritiserar domen och tycker att det är ett hån mot de drabbade. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Hade en DVD-skiva med 3 000 barnporrbilder och 65 barnporrfilmer - dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst. Förre överåklagaren: "Ett hån mot de drabbade".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hoppade studsmatta naken

Enligt åtalet ska en flickan även ha lekt med 38-åringens son. Under tiden som hon befann i mannens hus ska han ha gått omkring utan kalsonger endast iförd en badrock. Vid flera tillfällen ska han ha haft den öppen när han bland annat låg på sängen. Vid ett senare tillfälle under sommaren 2010 ska han ha hoppat studsmatta med sin son endast klädd i kalsonger.

Under hoppandet ska han senare ha dragit ner kalsongerna samtidigt som han tittat på flickan. I förhör uppger flickan även att han ska ha lämnat mejladresserna "Sextrollen" och "Nakentrollen"

SUNDSVALL. När internet var nytt tyckte han att det var spännande att försöka ladda ner "olika saker". På den tiden var det svårare än i dag och det blev därför som en sport att söka på "porrbilder". Så förklarar den 38-årige mannen sina handlingar och hur det kommer sig att han hade en DVD-skiva med 3 000 barnporrbilder och 65 barnporrfilmer.

På torsdagen dömdes han till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för de gärningar han genomförde mellan 2009 och 2011. Men straffet borde varit strängare, anser flera.

– Detta är ju fullständigt felaktigt. Det är ett hån mot de drabbade, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, till Nyheter24.

Viktigt att samhället visar sitt avståndstagande

Förre överåklagaren menar att det har varit en lång kamp för att få den här typen av brott kriminaliserade.

– Det är viktigt att samhället visar sitt avståndstagande. I förhållande till gärningsmannen är det viktigt att man avskräcker honom från att ge sig in i det här igen. Hans läggning kommer inte vara bortblåst med vinden, säger Sven-Erik Alhem.

38-åringen döms dessutom för att ofredat en flicka sexuellt när han visat en henne ett fotomontage med flickans ansikte och hans egen erigerade penis, uppger Sundsvalls tidning.

Försvaret: "Straffet är för hårt"

Sven-Erik Alhem tycker att påföljden är oerhört lindrig och man skulle dömt ut ett hårt fängelsestraff. Men det håller inte 38-åringens offentlige försvarare - Fredrik Lindberg - med om. Tvärtom.

– Jag tycker antalet timmar var något högt, säger Fredrik Lindberg till Nyheter24.

Med respekt för att den offentlige försvaren måste uttala sig "på det sättet", vill Sven-Erik Alhem ändå understryka att han har en helt annan uppfattning.

– Enligt den här domen får han ingen som helst vård. Det är inte troligt att han frivilligt inser att han behöver det. Utsikterna att han skulle förhandlas till det bättre är mycket blåögt tänkt. Han kommer ha samma intressen kvar, säger han till Nyheter24.

"Lättnad att flickan anses trovärdig"

Flickans målsägarbiträde Jakob Machuca har valt att kommentera domen via mejl:

”Ingen dom eller skadestånd i världen kan göra saker och ting ogjorda. Domen är ändå en bekräftelse för flickan. Mannen döms för sexuellt ofredande och han ska betala skadeståndet som flickan begärde. Med tanke på vad hon varit med om är det naturligtvis en lättnad att rätten också tycker att hon är trovärdig. När det gäller påföljden är det en fråga för åklagaren att ta ställning till.” - skriver han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela