Måndag 19 Apr
Stockholm

Experten: "Hoppas Google också stänger ner i protest"

Meddelandet om protesten på Wikipedias hemsida.
1 av 2
Meddelandet om protesten på Wikipedias hemsida. Foto: FAKSIMIL FRÅN WIKIPEDIA.ORG
Andreas Ekström skulle inte sakna sökmotorn.
2 av 2
Andreas Ekström skulle inte sakna sökmotorn. Foto: Pontus Tideman/Virginia Mayo/Scanpix Montage

"Vi skulle påverkas på ett sunt och bra sätt. Det skulle få oss alla att inse hur beroende vi har gjort oss av en enda spelare på nätet."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad är SOPA och ACTA?

SOPA står för Stop Online Piracy Act och är ett förslag till en ny internetlagstiftning som just nu är uppe i USA:s representantshus. Syftet med lagförslaget är att utöka möjligheterna för USA:s brottsbekämpning och upphovsrättsinnehavare för att bekämpa all form av piratkopiering, främst inom musik- och filmbranschen.
Lagen förbjuder bland annat människor att länka till upphovsskyddat material på nätet. Om lagen godkänns blir obehörig streaming av upphovsskyddat material brottsligt.

SOPA har stort stöd av musikindustrin i USA, men även handelskammaren och Hollywood. Läs mer här.

ACTA

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson kallar Acta-avtalet för "nästa hot mot internet". Läs hela hans inlägg.

På onsdag stänger Wikipedia ner sin sajt under 24 timmar som en protest mot SOPA-lagen. Även sökmotorn Google har kritiserat lagförslaget då det anses vara för hårt. Men än så länge har sökjätten inte gått Wikipedias väg och protesterat på samma sätt. Men vad skulle hända om Google stängde ner för en dag? Andreas Ekström, författare till boken Google-koden, tror inte det skulle vara någon dum idé.

– Vi skulle påverkas på ett sunt och bra sätt. Det skulle få oss alla att inse hur beroende vi har gjort oss av en enda spelare på nätet. Många skulle kanske för första gången i sina liv överväga att använda en annan sökmotor, säger Andreas Ekström till Nyheter24.

Inte sökmotorn som folk skulle sakna

Vid en eventuell 24-timmars prostest är det inte Googles söktjänst som folk kommer saknas mest. I stället är det alla deras andra tjänster som kommer saknas mest, menar Andreas Ekström.

– För den som har många andra servicetjänster hos Google, som mejl och kalender och viktiga arbetsdokument, kan det ju bli en seg dag, säger han och fortsätter:

– I mitt liv skulle det medföra en betydande irritation. Jag använder många olika Googletjänster dagligen - både för att förstå och följa företaget, och för att jag tycker att tjänsterna fungerar väldigt bra.

En otroligt dominant ställning

Andreas Ekström tycker det är svårt att säga vilken grupp som skulle påverkas mest om Google stängde ner.

– De har en så otroligt dominant ställning i Sverige att det nog är rätt att säga att alla svenska nätanvändare skulle påverkas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela