Fem folkpartiser vill - liksom Centerpartiet - erkänna Palestina som stat, men tänker inte rösta för i frågan.
1 av 3
Fem folkpartiser vill - liksom Centerpartiet - erkänna Palestina som stat, men tänker inte rösta för i frågan. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Lars Tysklind menar att man får ta ställning till frågan när den väl dyker upp.
2 av 3
Lars Tysklind menar att man får ta ställning till frågan när den väl dyker upp. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Jan Ertsborn hoppas på att hela partiet hunnit svänga fram tills dess att frågan blir aktuell.
3 av 3
Jan Ertsborn hoppas på att hela partiet hunnit svänga fram tills dess att frågan blir aktuell. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

FP-ledamöter vill erkänna Palestina – tvekar om hur de skulle rösta i frågan

Fem riksdagsledamöter för Folkpartiet vill att Sverige erkänner Palestina som självständig stat.


Samma sak med folkmord på armenier

Under våren 2010 kördes regeringen över i riksdagen där en majoritet röstade för att Sverige skulle erkänna Turkiets folkmord på armenier under början av 1900-talet. Scenariot är jämförbart med vad som skulle hända om en riksdagsmajoritet röstade för att erkänna Palestina.

Där valde regeringen, med utrikesminister Carl Bildt i spetsen, dock inte att följa riksdagsbeslutet och folkmordet har fortfarande inte officiellt erkänts från svensk sida.

Riksdagsledamöterna Anita Brodén, Jan Ertsborn, Roger Haddad, Lars Tysklind och Christer Winbäck skrev på torsdagen på DN Debatt att Folkpartiet bör "säga ja till Palestina". Men när Nyheter24 frågar dem kommer det fram att precis som inom Centerpartiet är ingen beredd att rösta för detta om frågan skulle komma upp i riksdagen. Även om folkpartisterna är mer öppna för det än sina allianskollegor.

Nu tycker ni att Sverige ska erkänna - men skulle du rösta för det om det kom ett förslag från riksdagen?

– Det får man ta ställning till då. Med debattartikeln vill vi markera att vi är ett antal ledamöter inom partiet som tycker att det är dags att erkänna Palestina och höja dess status, säger Lars Tysklind till Nyheter24 och fortsätter:

– Det vill jag inte uttala mig om nu. Om man ska rösta i den givna situationen får vi väl se, det beror på hur det förslaget utfromas.

Han får medhåll av både Winbäck och Ertsborn.

– Det är inte aktuellt att ta ställning inför en riksdagsfråga eftersom att det inte är en aktuell fråga, säger Ertsborn.

Men om det nu skulle bli det?

– Man får ju hoppas att partiet svängt innan dess.

Men skulle du kunna rösta mot ditt eget parti?

– Det får vi väl se då, men det är ju helt hypotetiskt. Anledningen till att vi skrev den här debattartikeln är ju för att vi vill bilda opinion inom Folkpartiet, säger Ertsborn.

Samma sak med Centerpartiet

Dagarna innan FP:s debattartikel så gick Centerpartiet ut med samma sak, att också de vill erkänna Palestina. Men de tänker inte heller rösta för.

– Vi sitter ju i regeringen och förhandlar där, men vi vill vara tydliga med var vi står. Jag är inte intresserad av någon riksdagsdiskussion, sa Kerstin Lundgren (C), utrikespolitisk talesperson, till Nyheter24.

Enligt Lundgren är inte en riksdagsdiskussionen av intresse, eftersom riksdagen inte kan "köra över" regeringen i en sådan fråga.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Martin Melin ångrar uttalandet om guccikepsar – utesluter inte Östermalm

Ungerske talmannen signerade Natoansökan

Det ungerska parlamentets talman László Kövér har undertecknat Sveriges Natoansökan, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Norge: Helikoptervraket bärgat ur havet

Den havererade helikoptern utanför Bergen i Norge har bärgats ur havet, meddelar norska haverikommissionen. Vraket kommer nu att fraktas med fartyg till en norsk marinbas i Bergen.

Lyxiga prispotten: Så mycket pengar får vinnarna i Vasaloppet 2024

1 timme sedan
Vasaloppet 2024 äger rum den 3 mars och för de som lyckas ta sig upp på topp 15-placeringarna i tävlingen väntar lite skönt klirr i kassan – inte minst för de snabbaste åkarna förstås.

Personal hjälpte pojke att fly från HVB-hem

1 timme sedan
En pojke under 18 år fick hjälp att fly utomlands av personalen på det HVB-hem i Uppsala län där han bodde, rapporterar UNT. Företaget som driver hemmet har nu gjort en utredning och skickat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Nya kravet: Max tre år för att lära sig svenska

1 timme sedan
Invandrare ska få tre år på sig för att klara kurserna i Svenska för invandrare (SFI) – sedan ska rätten till SFI dras in. Det har Tidöpartierna kommit överens om, uppger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) för Svenska Dagbladet.