Onsdag 12 Maj
Stockholm

Här är S-toppen som inte har koll på sina extraknäck

Peter Hultqvist drog han in 946 700 kronor 2010.
1 av 4
Peter Hultqvist drog han in 946 700 kronor 2010. Foto: ULF PALM / SCANPIX
Dalarpampen Hultqvist tillsammans med före detta partiledaren Håkan Juholt.
2 av 4
Dalarpampen Hultqvist tillsammans med före detta partiledaren Håkan Juholt. Foto: ULF PALM / SCANPIX
Peter Hultqvist presenteras av Håkan Juholt som ordförande i försvarsutskottet. På bilden syns även Veronica Palm och Carina Moberg.
3 av 4
Peter Hultqvist presenteras av Håkan Juholt som ordförande i försvarsutskottet. På bilden syns även Veronica Palm och Carina Moberg. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Peter Hultqvist vet inte hur mycket tid han lägger ner på sina styrelseuppdrag.
4 av 4
Peter Hultqvist vet inte hur mycket tid han lägger ner på sina styrelseuppdrag. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

NYHETER24 GRANSKAR. DEL 2. År för år stiger riksdagslönerna och ledamöterna drar ifrån arbetarklassen lönemässigt. Många av dem sitter också på flera stolar och tjänar hundratusentals kronor vid sidan om riksdagsuppdraget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Genomsnittslönen - parti för parti

1. Socialdemokraterna 743 675.

2. Moderaterna 739 866.

3. Kristdemokraterna 738 192.

4. Folkpartiet 722 571.

5. Centerpartiet 717 636.

6. Vänsterpartiet 673 700.

7. Miljöpartiet 659 623.

Totalt i riksdagen: 729 669.

Siffrorna är uträknade utifrån riksdagsledamöternas taxerade inkomst 2010. Således är exempelvis förmögenhet ej inräknad. De som valdes in för första gången i samband valet 2010 eller senare har räknats bort eftersom de bara haft riksdagsarvodet i ett fåtal månader under taxeringsåret 2010.

Länkar till alla delar i granskningen: 1, 2, 3, 4, 5 och 6.

STOCKHOLM. Socialdemokraternas Peter Hultqvist är en av de som tjänar mest inom partiet. Under taxeringsåret 2010 drog han in 946 700 kronor, vilket är 215 000 kronor mer än riksdagssnittet. Men alla pengarna kommer inte från hans uppdrag i riksdagen.

Peter Hultqvist sitter nämligen som ordinarie styrelseledamot i BTF Mark & Trädgård AB samt två fastighetsbolag - HSB Dalarna och Dalecarlia Fastighets Aktiebolag.

– Det är inga problem. Jag har varit aktiv där sedan 1989. Jag har regelbunden kontakt med HSB Dalarna och vi har styrelsemöten där vi tittar på verksamheten, säger han till Nyheter24.

"Kan inte bedöma hur mycket tid det tar"

Men hur mycket tid de tre styrelseuppdragen tar från hans riksdagsarbete kan Peter Hultqvist inte svara på. Han vet inte heller hur mycket han tjänar på sina extraknäck.

- Jag kan inte bedöma hur mycket tid det tar. Inte hur mycket jag tjänar på det heller.

Som ordförande i försvarsutskottet kan man tro att Peter Hultqvist framför allt behandlar frågor som rör det specifika politikområdet. Men när det var dags att lämna in motioner i höstas visade det sig att han lagt flera motioner som direkt överlappar området han extraknäcker inom.

"Obligatorisk bostadsförmedling" och "Stöd till bostadskontrakt" är två av dem. Men Hultqvist menar att det är oproblematiskt.

– Det är inga jävsförhållnaden alls. Jag motionerar om väldigt mycket frågor som inte har med försvaret att göra.

Sett till flera av dina motioner så överensstämmer förslagen med områdesbeskrivningen på dina sidouppdrag - är politiken ett sätt för dig att också förbättra företagsverksamheten?

– Nej, det tycker jag inte.

Kan dina politiska uppdrag kombineras med dina sidouppdrag?

– Ja, det tycker jag är bra för mig i mitt arbete i riksdagen. Mitt engagemang i bolagen är långvarigt och långsiktigt. Jag lägger ner oerhört mycket tid på mitt riksdagsuppdrag och det här andra ger mig mycket impulser för mig i riksdagsarbetet.

Länkar till alla delar i granskningen: 1, 2, 3 och 4 och 5.

Kommentera
Kopiera länk
Dela