Måndag 3 Okt
Stockholm

Gutelands generationsväxling - då försvinner hela S-toppen

Förre SSU-ordföranden Jytte Guteland vill att man ska snegla på Miljöpartiet och införa en maxtid på tre mandatperioder i riksdagen - i så fall skulle till exempel Thomas Östros och Sven-Erik Österberg inte få sitta kvar.
1 av 2
Förre SSU-ordföranden Jytte Guteland vill att man ska snegla på Miljöpartiet och införa en maxtid på tre mandatperioder i riksdagen - i så fall skulle till exempel Thomas Östros och Sven-Erik Österberg inte få sitta kvar. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Tio toppnamn i riksdagen - de som är yngst har suttit i tio år och är inne på sin tredje mandatperiod. Samtidigt ropar många inom Socialdemokraterna på förnyelse.
2 av 2
Tio toppnamn i riksdagen - de som är yngst har suttit i tio år och är inne på sin tredje mandatperiod. Samtidigt ropar många inom Socialdemokraterna på förnyelse. Foto: Montage / Riksdagen

Nu vill den förre SSU-ordföranden begränsa antalet mandatperioder för de socialdemokratiska riksdagsledamöterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tio toppnamn - och veteraner

Urban Ahlin (1994)

Mikael Damberg,  (2002)

Tomas Eneroth (1994)

Morgan Johansson (1998)

Ylva Johansson (1988)

Leif Pagrotsky (2002)

Veronica Palm (2002)

Tommy Waidelich (1994)

Sven-Erik Österberg (1994)

Thomas Östros (1994)

Inom parentes är året då de först valdes in i riksdagen.

STOCKHOLM. I efterdyningarna av Håkan Juholts avgång som socialdemokratisk partiledare talar många om att partiet måste förnyas. Problemet är att de som utsåg Juholt och de som spekuleras som hans efterträdare samtliga varit med länge.

I en debattartikel på SvD Brännpunkt på tisdagen tar debattören och tidigare SSU-ordföranden Jytte Guteland upp Socialdemokraternas misslyckanden och utmaningar. Hon skulle vilja att partiet tar efter Miljöpartiet och sätter en maxgräns på tre mandatperioder för riksdagsledamöterna.

– I vårt parti har det varit som att man suttit i kö och väntat på bättre tider, man vill inte lämna sin plats i kön. Det är inget bra system, i så fall är det bättre att man lämnar politiken, gör något annat och sedan kan komma tillbaka, säger hon till Nyheter24.

Om detta skulle införas skulle bland annat Sven-Erik Österberg, Thomas Östros, Tommy Waidelich och Ylva Johansson redan ha suttit för länge.

– Vi har länge haft problem att få in nya personer när det behövs, säger Guteland om bristen på generationsväxlingar.

"Konstigt synsätt att se dem som 'nya'"

Av de tio högst uppsatta socialdemokraterna i riksdagen har de yngsta, Veronica Palm och Mikael Damberg, varit ledamöter i tio år. Ändå ses de fortfarande som de "unga och lovande" inom partitoppen.

– Både Veronica och Micke är duktiga och erfarna politiker, det är ett konstigt synsätt att se dem som "nya", säger Guteland och menar att det är ett problem att inga fyllt på bakom dem.

Nu hoppas hon att partiet inte bara ska hitta en ny ledare utan att även det verkställande utskottet och partistyrelsen ska ta sitt ansvar.

– Jag tycker att man ska ta allvarligt på sin roll om man sitter i VU eller partistyrelsen. Det handlar om att få ihop ett nytt lag, säger den förre SSU-ordföranden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.