Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I dag kommer domen i vakträttegången

- 26/01/2012, 07:15 -
Enligt åklagaren har vakterna systematiskt misshandlat gäster under en längre period.
1 av 2

Enligt åklagaren har vakterna systematiskt misshandlat gäster under en längre period.

Ingvar Karmhed/Scanpix

Numera nedlagda Nivå, tillsammans med Push centrumet för de fall som tagits upp i rätten.
2 av 2

Numera nedlagda Nivå, tillsammans med Push centrumet för de fall som tagits upp i rätten.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

12 ordningsvakter står åtalade för flera fall av misshandel på krogbesökare i Göteborg.

I dag kommer Göteborgs tingsrätt dom mot de tolv vakter, varav två huvudåtalade vaktchefer, och entrévärdar som anklagas för flera fall av grov misshandel på krogsbesökare i Göteborg.

Den så kallade vakthärvan nystades upp efter att polisen fått in flera anmälningar från krogbesökare som blivit misshandlade på krogarna Push och numera nedlagda Nivå i Göteborg.

Bland åtalspunkterna finns övergrepp i rättssak, stöld och vapenbrott, men framför allt flera fall av grov misshandel. Vakterna ska ha bundit fast och slagit krogbesökare i ett hemligt rum i källaren.

Nyheter24 har tidigare avslöjat att vakterna lyckades hålla brotten hemliga för polisen genom att använda hemliga internregler vid inkomna anmälningar.

En av de huvudåtalade är en 32-årig vaktchef som uppges ha kopplingar till Hells Angels. Mannen anklagas för åtta fall av misshandel, men hans advokat Hans Gestadius tror inte på någon hård dom.

– Jag tror inte att han blir fälld för särskilt mycket. Bevisningen är otillräcklig. Det är gamla ärenden och folk har varit berusade när de inträffade, säger Gestadius.

Åklagare Ann-Sofie Prahl är dock av en annan åsikt och menar att vakterna systematiskt misshandlat gäster under en lång tid.

– Bevisläget ser mycket bra ut, säger Ann-Sofie Prahl, kammaråklagare, till Nyheter24.