Söndag 1 Aug
Stockholm

Ohly om Löfven: "Inte nödvändigt att ha suttit i riksdagen"

Lars Ohly beskriver Stefan Löfven som en rak och reko människa.
1 av 5
Lars Ohly beskriver Stefan Löfven som en rak och reko människa. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Stefan Löfven har varit ordförande för IF Metall sedan 2006.
2 av 5
Stefan Löfven har varit ordförande för IF Metall sedan 2006. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Stefan Löfven började sin karriär som svetsare på vapentillverkaren Hägglund & Sönder i Örnsköldsvik 1979.
3 av 5
Stefan Löfven började sin karriär som svetsare på vapentillverkaren Hägglund & Sönder i Örnsköldsvik 1979. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Nyheten om att Metallbasen tar över S bekräftades av Stefan Löfvens mamma.
4 av 5
Nyheten om att Metallbasen tar över S bekräftades av Stefan Löfvens mamma. Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX
Redan 2001 valdes han till biträdande ordförande för IF Metall.
5 av 5
Redan 2001 valdes han till biträdande ordförande för IF Metall. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Den förre V-ledaren hävdar att sossarna väljer en person som har motverkat jämställdhet och kvinnors löner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Stefan Löfven

Född i Stockholm 1957 och började sin karriär som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik 1979. Hans fackliga bakgrund tog fart redan 1981 då han valdes som kontaktombud på arbetsplatsen.

Genom åren har han sedan haft en rad fackliga uppdrag. 1995 började han som centralt anställd ombudsman i dåvarande IF Metall och har bland annat arbetat med avtals- och internationella frågor.

2001 valdes han sedan till biträdande ordförande innan han 2006 tog över som ny förbundsordförande. En anmärkningsvärd detalj är att han aldrig tidigare har suttit i riksdagen.

STOCKHOLM. IF Metallbasen Stefan Löfven pekas på torsdagen ut som ny ledare för Socialdemokraterna av flera medier. Men valet kan leda till vissa problem då Lövfén inte sitter, eller har suttit i riksdagen. Vänsterpartiets före detta partiledare Lars Ohly tycker dock inte att just den erfarenheten är nödvändig.

– Det är inte helt nödvändig att ha erfarenheten av att ha suttit i riksdagen. Men det betyder att man måste utse någon annan att ta partiledardebatterna. Ett exempel på det är när Maria Leissner var partiledare för Folkpartiet.  Då tog dåvarande gruppledaren Lars Leijonborg hand om partiledardebatterna, säger Lars Ohly till Nyheter24.

Enligt SVT kommer Sven-Erik Österberg att utses till nygammal gruppledare för Socialdemokraterna, vilket gör att han i så fall blir den som tar partiledardebatterna i stället för Löfven, som inte sitter i riksdagen.

"En reko och rak människa"

Lars Ohly har träffat Stefan Löfven vid ett flertal tillfällen och beskriver honom som en "reko och rak människa som inte är insmickrande och svårtillgänglig".

Men samtidigt tycker den före detta partiledaren att det är problematiskt att sossarna nu väljer en person som han menar har motverkat jämställdhet och kvinnors rätt till lika löner.

– Det är mycket värre att välja en person som har den inställningen att motverka jämställdhet och kvinnors löner. Han har bland annat drivit på mot jämställdhetspotter. Men han kan säkert ändra sig nu, säger Lars Ohly.

Tror du att Stefan Löfven är mannen som kan vända S ur krisen? Kommer det gå bättre i opinionsundersökningarna framöver?

– Sossarna kommer inte att öka mycket i opinionsmätningar. Men jag tror att de kan hejda fallet och samla styrkorna nu, säger Lars Ohly till Nyheter24.

Uppgifterna om att Stefan Löfven tar över avslöjades först i Västerbottens Folkblad. På fredag väntas Socialdemokraternas partistyrelse att officiellt gå ut med beskedet om vem som ska ta över efter Håkan Juholt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela