Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vaktchefen överklagar domen – "Det finns ett uttalat vakthat"

- 26/01/2012, 17:36 -
Efter den uppmärksammade härvan på Push/Nivå kom domen på torsdagen - vaktchefen dömdes till 4,5 års fängelse, främst för ett fall av grovt skattebrott. Fem vakter friades helt, trots misstankar om systematisk misshandel på nattklubbarna.

Efter den uppmärksammade härvan på Push/Nivå kom domen på torsdagen - vaktchefen dömdes till 4,5 års fängelse, främst för ett fall av grovt skattebrott. Fem vakter friades helt, trots misstankar om systematisk misshandel på nattklubbarna.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

12 vakter stod åtalade för att systematiskt ha misshandlat kroggäster i Göteborg. Men endast vaktchefen Alexander Ghalandari och två andra anställda dömdes till fängelse. Det här har hänt i den så kallade vakthärvan.

Under torsdagens rättegång handlade mycket om ord mot ord. Nyktra vakter med rätt att bruka försvarligt våld. Mot vittnen som uppger att de blivit slagna, sparkade och bestulna. Rätten ansåg dock att vittnesmålen var tillräckligt starka för att döma tre vakter till fängelse och tre till villkorlig dom. De övriga sex vakterna friades helt från anklagelserna.

– Jag är relativt nöjd med domen. Jag anser att de som haft en central roll och varit drivande har fått ansvar för flera av misshandelsfallen och flera av dem har fått längre fängelsestraff, säger åklagare Ann-Sofie Prahl till Nyheter24.

Svårt att bevisa vem som gjort vad

Prahl menar dock att det varit svårt att bevisa vem av vakterna som gjort vad. Många av fallen skedde för två eller tre år sedan och flera av vittnena var berusade vid tillfällena.

– Åtalet omfattar tio fall av misshandel och i åtta av dem anser tingsrätten att det är bevisat att det varit fråga om misshandel. Så svårigheten har inte varit att bevisa att det skett, utan vilka som begåt de här gärningarna.

Vaktchef döms till långt fängelsestraff

32-årige vaktchefen Alexander Ghalandari är den som döms hårdast. Han döms till fyra och ett halvt års fängelse för bland annat tre fall av misshandel och grovt skattebrott. Det långa straffet beror främst på skattebrottet vars straffsats är fyra år. Ghalandari erkänner skattebrott, men är missnöjd över de fällande domarna i misshandelsfallen.

– Vi kommer att överklaga domen. Bevisningen är mer eller mindre likartad i alla åtta fall. Men i fem fall anser tingsrätten att bevisen inte räcker för att fälla honom, medan man i tre fall anser att de gör det. Det är en ganska tunn gräns mellan friande och fällande dom, säger Gaestadius.

"Det finns ett uttalat vakthat"

De tiotals anmälningar från kroggäster som säger sig ha blivit misshandlade förklarar vaktchefens advokat Hans Gaestadius så här:

– Arbetsmiljön på en krog är ofta sådan att det tyvärr ofta finns ett uttalat vakthat. Och när vakterna tvingas ingripa reagerar folk och tycker att det ser våldsamt ut, trots att de inte vet vad som hänt innan.

Nyheter24 har tidigare avslöjat att vakterna använde sig av internregler vid inkommande anmälningar för att inte uppmärksammas av polisen. Det är inte något åklagare Ann-Sofie Prahl kunnat bevisa, men hon konstaterar att det funnits en benägenhet hos vakterna att inte berätta vad de egentligen hört och sett.

– Arbetar man tillsammans på det här sättet kanske det ligger i sakens natur att inte ange varandra.