Här inne odlas marijuanan som företaget använder.
1 av 4
Här inne odlas marijuanan som företaget använder. - Foto: GWPharma
Du riskerar inte att bli hög om du sprayar en gång under tungan menar läkarna.
2 av 4
Du riskerar inte att bli hög om du sprayar en gång under tungan menar läkarna. - Foto: GWPharma
I labratoriet förfinas växten.
3 av 4
I labratoriet förfinas växten. - Foto: GWPharma
Robin Zachari på Neurologiskt Handikappades Riksförbund är glad att munsprayen nu godkänts av Läkemedelsverket.
4 av 4
Robin Zachari på Neurologiskt Handikappades Riksförbund är glad att munsprayen nu godkänts av Läkemedelsverket. - Foto: Neurologiskt Handikappades Riksförbund

Nu kommer cannabissprayen till Sverige

"Man kan få hostmediciner som bygger på opium men det är inga som kritiserar det."


Redan godkänt i Europa

Läkemedelsverket var nära att godkänna sprayen som så sent som i juli får användas i Danmark. Även Storbritannien, Tyskland och Spanien behandlar sina patienter med cannabissprayen.

Läkemedlet används för att hjälpa MS-sjuka som ger skador på hjärna och ryggmärg. Patienter med sjukdomen multipel skleros (MS) får ofta problem med stelhet och kramper i musklerna.

Sprayen används under tungan och enligt flera studier har medicinsk marijuana bra effekt.

I medierna har den kallats för "knarksprayen" och kritiserats för att vara beroendeframkallande. Men när det i veckan blev klart att den nya munsprayen blivit godkänd i Sverige är det tusentals MS-sjuka som jublar.

Det hävdar i alla fall Robin Zachari som arbetar med opinionsbildning på Neurologiskt Handikappades Riksförbund.

– Det här är till för personer med MS. Ingen vanlig person på gatan kommer kunna få tillgång till det. Det har funnits en sensationslystnad i rapporteringen, där läkemedlet kallats för "knarkspray" och "nu kan drogen bli laglig" bland annat, säger Robin Zachari till Nyheter24.

Cannabisläkemedlet doseras i sprayform, under tungan, och kommer att hjälpa patienter med sjukdomen multipel skleros (MS), då de ofta får problem med stelhet och kramper i musklerna. På grund av sitt innehåll har läkemedlet dock väckt bredare nyfikenhet.

– Effekten av sprayen är att du ska kunna minska spasticiteten i kroppen som MS-sjuka kan få. Vi delar inte alls uppfattningen om att man skapar en tolerans för narkotikaklassade preparat, säger Robin Zachari och fortsätter:

- Det är ett konstigt sätt att se på det. Man kan få hostmediciner som bygger på opium men det är inga som kritiserar det. Vi har inte heller legaliserat opium i Sverige bara för att det finns i hostmedicin.

Enligt Bioctech Sweden har läkemedlet varit tillgänglig för svenska patienter även tidigare, men då via licensförskrivning.

/
/
/
MS
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!