Stockholm

Amputerad har kroppsdelarna kvar

Ester, 78, har kroppsdelarna kvar - ändå står hon registrerad som amputerad.


Läs mer

Den diabetessjuka Ester Hansson, 78, i Gällivare har enligt diabetesregistret amputerat sin fot ovan fotled. Men Ester har båda fötterna kvar.

Ester går på regelbundna kontroller vid vårdcentralen i Gällivare. Vid hennes senaste besök fick hon ett utdrag ur NDR - det nationella diabetesregistret. Där stod det att Ester har amputerat sin fot. Trots att detta är felaktigt kan inte felet åtgärdas.

– Jag tog med mig det hem och upptäckte felet några dagar senare, säger hon och visar på raden "Amputation ovan fotled", till Norrländska Socialdemokraten.

– Så blir det ju säkert till sist, säger Ester Hansson och syftar till att svår diabetes kan ge den konsekvensen. Men att de skriver in det redan i förväg gör mig både ledsen och chockad. Ska sjukvården bara behandla en hur som helst, har man inget människovärde kvar? säger hon till NSD.

Ester kontaktade vårdcentralen för att få felet tillrättat men enligt primärvårdens enhetschef så gick detta inte att åtgärda. På NDR tycker man annorlunda:

– Nej, men det är ju förskräckligt. Visst går registrerade uppgifter att ändra. Från vårdcentralen kan de bara ändra i senaste registreringen men kontaktar de oss så ordnar vi till det. Det är bara att de ringer eller mailar oss. De ska de också känna till ute på vårdcentralerna. Kanske är det en brist i våran information, säger Kaisa Torstensson på nationella diabetesregistret till NSD.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.