Lördag 21 Maj
Stockholm

SD-toppen: "Någon inom partiet svartmålar mig"

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen menar att partiet kan vidta åtgärder om polisanmälan går till åtal.
1 av 3
Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen menar att partiet kan vidta åtgärder om polisanmälan går till åtal. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Enligt polisanmälan ska han ha använt delar av partistödet för att annonsera för sin egen personvalskampanj, och han misstänks även för att ha betalat 11 500 kronor svart för byggandet av en valstuga. Utöver det misstänks han ha rest för mellan 15 000 och
2 av 3
Enligt polisanmälan ska han ha använt delar av partistödet för att annonsera för sin egen personvalskampanj, och han misstänks även för att ha betalat 11 500 kronor svart för byggandet av en valstuga. Utöver det misstänks han ha rest för mellan 15 000 och. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Markus Wiechel hävdar att han är oskyldig. På den egna bloggen skriver han om polisanmälan.
3 av 3
Markus Wiechel hävdar att han är oskyldig. På den egna bloggen skriver han om polisanmälan. Foto: Sverigedemokraterna

"Den eller de personer som på ett sådant kallt sätt försöker förstöra för mig och Sverigedemokraterna borde skämmas."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kan uppmanas ta ledigt av SD-riks

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen ville på torsdagen inte kommentera polisanmälan. Men om åtal väcks mot Markus Wiechel kan partiet vidta åtgärder.

– Skulle det vara så att en person delges misstanke om brottslighet och att det väcks åtal föreskriver partiets etiska riktlinjer att man uppmanas ta ledigt från sitt förtroendeuppdrag, det skriver Kinnunen i ett mejl till Nyheter24.

Markus Wiechel har tidigare dömts för att ha förtalat en politisk motståndare.

NORRKÖPING. Sverigedemokraternas ersättare i riksdagen - Markus Wiechel - är SD-toppen som misstänks för att ha förskingrat 100 000 kronor från partikassan. På den egna bloggen ger han sin version av det som har hänt och spekulerar i att någon eller några med mycket god insyn i partiet nu försöker svartmåla honom.

"Den eller de personer som på ett sådant kallt sätt försöker förstöra för mig och Sverigedemokraterna borde skämmas." - skriver han på bloggen.

Men när Nyheter24 når Markus Wiechel är han mycket fåordig. Han vill helst inte prata om det som har hänt.

– Jag tänker inte gå in på vilka jag tror att det är som har gjort det här, säger Markus Wiechel till Nyheter24.

Tror du att det är någon inom partiet som har god insyn?

– Ja, det borde det vara. Men det är svårt att veta samtidigt som det är det som är intressant.

Markus Wiechel nekar själv till alla anklagelser om att han bland annat ska ha tagit ut hyra från partiet för sin egen lägenhet. På bloggen skriver han att han inte heller visste något om polisanmälan innan medierna började ringa.

"Efter att ha talat med medier under näst intill hela torsdagen har jag fått reda på att kontoutdrag skickats till några av de journalister jag talat med. Det hela tyder så klart på att anmälaren har internt material, vilket ger så väl mig som många partikamrater en dålig magkänsla. Att journalisterna vet mer om dessa grundlösa anklagelser än polisen, som jag under torsdagen talat med och än inte fått se anmälan, är också ganska obehagligt." - skriver han på sin blogg.

– Jag kommer vänta på polisen nu och se hur de går vidare. Jag funderar på att också på agera själv för att få reda på vilka det är som gjort det här.

Har du blivit kontaktad av någon ur riksdagsgruppen eller SD-riks för att prata om det här?

– Nej, det har jag inte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela