Onsdag 27 Okt
Stockholm

Acta läggs på is

Jens Holm är nöjd över att Acta för tillfälligt är stoppat-
1 av 6
Jens Holm är nöjd över att Acta för tillfälligt är stoppat-. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Man menar att Acta begränsar friheten på Internet.
2 av 6
Man menar att Acta begränsar friheten på Internet. Foto: Alik Keplicz/SCANPIX
Människor världen över har demonstrerat mot Acta.
3 av 6
Människor världen över har demonstrerat mot Acta. Foto:
Näthackare har slagit till mot myndigheter i protest.
4 av 6
Näthackare har slagit till mot myndigheter i protest. Foto:
Och det har även protesterats på gatorna.
5 av 6
Och det har även protesterats på gatorna. Foto:
Motståndarna har vägrat ge sig.
6 av 6
Motståndarna har vägrat ge sig. Foto:

Regeringens förslag om att införa Acta stoppas, iallafall tillfälligt. Regeringen kommer inte att lägga fram en proposition eftersom frågan ligger hos EU-domstolen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Så länge ärendet ligger hos EU-domstolen kommer regeringen inte lägga fram en proposition om Acta-avtalet. Avtalet kommer förskjutas minst ett år.

– Jag tycker att det är otroligt bra att Acta läggs på is och att regeringen inte kommer ta några initiativ nu. Det innebär att alla vi Acta-kritiker vinner ett år och nu har vi tid på oss att lägga fram att Acta är en dålig idé, säger riksdagsledamot Jens Holm (V) till Nyheter24.

Jens Holm är en av många som är kritiska mot Acta. Kritiken går bland annat ut på att Acta begränsar friheten på internet. Men avtalet kan även få andra konsekvenser.

– Acta kommer att göra det svårare för fattigare länder att få tag i läkemedel. Avtalet handlar inte om patent som sådant, men om att skydda varumärken, säger Jens Holm och fortsätter:

– Sen finns det producenter som gör generiska läkemedel billigare. Då hävdar de större företagen att dessa producenter inkräktar på deras varumärke. Acta innebär en ökad kontroll utifrån perspektivet att det finns en risk för varumärkesintrång. Det finns redan exempel på hur försändelser med läkemedel beslagtagits, säger han.

"DJÄVULEN FINNS I DETALJERNA"

Jens Holm menar att det är viktigt att informera om Acta. Han tror att det finns många människor som inte vet vad Acta innebär.

– Jag kommer att göra det jag kan för att sprida information om Acta. Jag tror att många vänder dövörat till eftersom de inte förstår det tekniska med Acta. Det är så det är i politiken, djävulen finns i detlaljerna som man brukar säga.

Regeringen har kämpat för att få igenom Acta i Sverige. Frågan är hur de ställer sig till att det dröjer innan de kan införa Acta.

– Jag tror att många i regeringen är ganska besvärade av Acta, man tycker egentligen inte om påbud uppifrån som påverkar internet. Nu får regeringen chansen att inte göra någonting med Acta, säger Jens Holm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela