Elin Lundgren menar att det inte spelar någon roll för partiets ståndpunkt att utvärderingen varit bristfällig.
1 av 3
Elin Lundgren menar att det inte spelar någon roll för partiets ståndpunkt att utvärderingen varit bristfällig. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Johan Linander (C) företräder ett delat parti där samtliga är överens om att datalagringen är ett dåligt förslag men där vissa ändå vill rösta ja medan andra vill rösta nej för att markera gentemot sina väljare.
2 av 3
Johan Linander (C) företräder ett delat parti där samtliga är överens om att datalagringen är ett dåligt förslag men där vissa ändå vill rösta ja medan andra vill rösta nej för att markera gentemot sina väljare. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Den nya lagstiftningen innebär att mobilsamtal och datatrafik ska lagras av operatörerna.
3 av 3
Den nya lagstiftningen innebär att mobilsamtal och datatrafik ska lagras av operatörerna. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Partierna står på sig - men datalagringsdirektivet kan vara olagligt

Direktivet uppfyller inte EU:s egna regler och kan inte utvärderas. Men det ändrar inte riksdagspartiernas uppfattning.


Centerns delade meningar

På Centerpartiets stämma fick de yngre fraktionerna i partiet genom att man ska vara mot datalagringsdirektivet. Nu när det närmar sig omröstning i riksdagen har Stockholmscentern gått ut och uppmanat sina riksdagsledamöter, Abir Al-Sahlani och Fredrick Federley, att rösta nej. Den 20 mars kommer man att diskutera i riksdagsgruppen hur man ska ställa sig vid röstningen i kammaren.

Nyheter24 har sökt både Al-Sahlani och Federley utan framgång.

STOCKHOLM. Den 21 mars kommer en bred majoritet i riksdagen med all sannolikhet rösta ja till att implementera EU:s datalagringsdirektiv i svensk lagstiftning. Men nu väcks frågan om direktivet kan vara olagligt.

För att följa EU:s egna regler måste ett sådant här direktiv vara "nödvändigt, effektivt och väl avvägt". Men eftersom medlemsländer brustit i sin rapportering till kommissionen har det inte alls kunnat utvärderas. Flera EU-parlamentariker har nu därför börjat ställa formella frågor till kommissionen och ifrågasätter varför man ens ska gå vidare med direktivet.

Några som vacklat rejält i frågan är Centerpartiet, där åsikterna går isär även inom partiet. Samtliga är emot direktivet men bara vissa vill rösta nej för att markera - andra är beredda att rösta ja. Möjligheten att direktivet skulle vara olagligt är inget som förändrar något.

– Skyldigheten kvarstår i alla fall, kommissionen och EU-domstolen kommer att vara lika hård ändå. I bästa fall får vi först implementera direktivet och sedan ta bort det, säger Johan Linander (C), vice ordförande i justitieutskottet, till Nyheter24.

Han menar att Sverige tvingats till en punkt där man måste implementera datalagringen för att undvika repressalier från EU.

– Det är svårt pedagogiskt i dagens 25-sekundersmediesamhälle att förklara varför man röstar ja samtidigt som man är emot. Det är en taktisk fråga om man ska markera eller ej. Oavsett hur vi gör kommer en bred majoritet rösta för att implementera direktivet, säger Linander.

"För oss är det inget problem"

Till skillnad från Centerpartiet känner sig Socialdemokraterna sig inte "tvingade" till att rösta igenom direktivet på grund av det vite som Sverige ålagts.

– Vi ser att det är ett bra verktyg för polisen, och att det är rimligt, säger Elin Lundgren (S), ledamot i justititeutskottet, till Nyheter24.

Att direktivet skulle kunna vara olagligt är inget som påverkar.

– Vi kan inte kommentera något hypotetiskt utan det är det vi lutar oss mot, säger hon.

Men är inte bristen på utvärdering ett problem?

– För oss är det inget problem, vi är ändå positiva, säger Elin Lundgren först men tillägger snabbt:

– Sen är det förstås viktigt att utvärdera, det är inte så att det inte spelar någon roll alls om det utvärderas.

Datalagringsdirektivet ska göra det obligatoriskt för tele- och nätoperatörer att lagra information i mellan sex månader och två år beroende på land.

/
/
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!