Lördag 31 Jul
Stockholm

Politikerna jagas - av Kronofogden

Sverigedemokraten Trond Andersen har mer än 500 000 kronor att betala tillbaka.
1 av 2
Sverigedemokraten Trond Andersen har mer än 500 000 kronor att betala tillbaka. Foto: Björn Larsson Rosvall/AP/Scanpix
Socialdemokraten Jospeh Tekle tycker att man inte ska bry sig om skulder hos kronofogden.
2 av 2
Socialdemokraten Jospeh Tekle tycker att man inte ska bry sig om skulder hos kronofogden. Foto: Claudio Bresciani/AP/Scanpix

En Socialdemokrat och en Sverigedemokrat har skulder på mer tillsammans skulder på nästan 800 000 kronor och jagas just nu av kronofogden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Därför hamnar du hos fogden

Betalas inte skatten i tid skickar Skatteverket ut ett betalningskrav. Privatpersoner kan ha en skatteskuld upp till 2000 kronor och företag kan ha en skatteskuld upp till 10 000 kronor innan Skatteverket skickar ut betalningskravet. Om den skyldige inte betalar innan angivet datum skickas ärendet vidare till Kronofogden. Det sker i regel efter 1.5 månad. 

Skickas ärendet till Kronofogden finns en angiven tid för när skulden ska betalas eller bestridas för att förhindra en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Om skulden inte betalas eller bestrids innan angivet datum kommer Kronofogden att fastställa om skulden är riktigt eller ej.

En anmärkning hos Kronofogden finns kvar i tre år för privatpersoner och för företag finns anmärkningen kvar i fem år.

Allt fler kommunpolitiker skuldsätter sig själva och jagas av Kronofogden. Nu har ytterligare två politiker hamnat i kronofogdens register för sina omfattande skulder.

Årjängs kommuns ledamot Trond Andersen i Sverigedemokraterna har en skuld på mer än 500 000 kronor. Nyheter24 har kontaktat Andersen för en kommentar: 

– Jag har inget att prata med dig om, ha en trevlig dag, säger Trond Andersen (SD) till Nyheter24.

Socialdemokraternas ledamot Joseph Tekle i Nacka kommun har en skuld på drygt 290 000 kronor. Han anser att skulden inte kommer att påverka väljarnas förtroende för honom.

- Nej, varför ska det påverka? Det här har inget att göra med vem jag är och hur jag tänker, säger Joseph Tekle (S) till Nyheter24 och avfärdar sina skulder hos kronofogden:

- Det är inget man ska bry sig om.

Kommentera
Kopiera länk
Dela